Hæk der dækker året rundt

Små parceller, trafikerede veje, nysgerrige naboer og støjende hunde. Vælger du en stedsegrøn hæk, lukker du effektivt af for generende støj og nysgerrige blikke.

Hellere hæk end plankeværk

Med en stedsegrøn hæk, får du en hæk, der kræver et minimum af vedligeholdelse. Den bryder blidt vinden – i modsætning til et plankeværk, hvor vinden “hopper” over og skaber turbulens et sted i haven. En tæt stedsegrøn hæk er også effektiv som støjdæmper.

Gror langsomt

De fleste stedsegrønne hækplanter gror relativt langsomt. Det stiller krav til tålmodigheden i starten, men når hækken først er etableret, passer den næsten sig selv.

Trim hækken

Alle stedsegrønne planter kan klippes. Hvis du ønsker lige stramme linjer, kan hækken blot trimmes med hæksaksen. Hvis du ønsker at bevare den naturlige form, skal du klippe hver enkelt gren omhyggeligt. Her skal hvert klip vurderes.

Pas på størrelsen

Mange af de stedsegrønne kan kun danne nye skud fra grene, hvor der stadig er grønt tilbage. Derfor er det vigtigt, at den hele tiden holdes i en passende størrelse, så du ikke ender med en hæk, der er alt for stor og bred, og som ikke kan reddes, fordi der ikke er noget grønt at klippe i.

Gode stedsegrønne hækplanter

Taks er en af undtagelserne, der tåler meget kraftig beskæring. Taks kan nemlig skyde fra hvilende knopper og er i øvrigt en meget flot og stærk hækplante. Taks trives fint i både lys og skygge, så den er pæn næsten ligegyldigt, hvor den står.

Liguster

Liguster er en af vore foretrukne hækplanter, der tåler både sol til let skygge. Der findes et utal af varianter af liguster, så snak med din planteskole om, hvilken en du skal vælge.

Laurbærkirsebær

Laurbærkirsebær er blevet meget almindelig som hækplante. Den har store grønne, blanke blade og kan blive meget frodig. De senere år er der dukket nogle hurtigtvoksende sorter op, der kan tage over, hvor fx udgået bambus skal erstattes i en fart.

Thuja

Thuja bliver af mange betragtet som en kirkegårdsplante, men det er synd, da den, plantet som hæk er en spændende løsning.

Billigere uden rod

Hækplanter sælges oftest som barrodede planter. Det er billigere end at købe dem med rod. Men en plante uden jord er meget udsat for udtørring, og udtørringen går hurtigt, hvis de skal ligge længe. Opbevar dem køligt og i skygge til plantehullet er klar.

Mest læste artikler