Havelågen er husets visitkort

Byd velkommen til dit hjem med et skilt, smukke blomster eller en smuk havelåge. Der er mange måder at udforme og udføre husets visitkort: indgangen, på. Ud over at byde velkommen er din indgang med til at sætte prikken over i’et i husets stil. En låge og et hegn er ligeledes med til at skærme mod nysgerrige blikke udefra.


Lågen virker som en grænse
Der er mange fordele ved at have en havelåge: Det er tydeligt markeret, hvor indgangen til huset er. Lågen er en grænse, der fortæller uvedkommende, at de kan komme hertil og ikke længere, og så er havelågen også en stor hjælp, hvis du har hunde eller børn: Det holder dem inde i haven – og væk fra vejen.

Vælg mellem standardmål eller specialfremstillet
Der er rigtig mange muligheder at vælge imellem, når du skal købe eller lave ny havelåge. Du kan enten vælge en af de mange standardløsninger, der kan købes i diverse byggemarkeder eller du kan få specialfremstillet en låge på mål. På nettet findes der mange firmaer, der tilbyder skræddersyede løsninger.

Lågen skal passe til resten af huset
Når du skal bestemme dig for, hvilket materiale din havelåge skal være i, skal du selvfølgelig sørge for, at både stil, materiale og farve er i harmoni med husets stil og farver, samt en evt. omkransende hæk eller et hegn. Men du skal også tjekke hvor lang tid producenten siger, at havelågen holder.

Træ bliver ofte brugt til havelåger
En af fordelene ved træ er, at det kan males og udformes efter ønske. Du kan vælge både det helt naturlige udseende, fx rafter, eller du kan vælge at male træet. Alt efter kvalitet har lågen en begrænset levetid, der dog godt kan være lang.

Stål eller smedejern?
Havelågen i smedejern giver mange muligheder for at lege med designet. Lågen kan males og udformes som du vil have det. Lang levetid. God til store låger/porte. Kan give et mere koldt og hårdt udtryk, der dog kan blødes op med designet. Stål-havelåger er enkle og stilrene i designet. De kan måske virke kedelige men er samtidig også neutrale, så de ikke stjæler opmærksomheden fra hus og have.

Polyrattan er bedst til mindre låger
Et plastmateriale, der bruges mere og mere, oftest i flettede udgaver. Der er mange muligheder for udformningen. Bedst til mindre låger. Lang, men begrænset levetid.

Låger af pil er moderne
Havelåger af pil og bambus er også en mulighed. Materialerne er meget moderne og giver en blød og “naturlig” indgang til huset. Især gode til mindre låger. Begrænset levetid, alt efter kvalitet.

Grøn indgang
med roser eller pergola
Hvis du vil have en mere levende indgang til din have, kan du vælge at opsætte en rosenbue eller en pergola, som du planter klatreroser, klematis eller andre slyngplanter op ad. Du kan også lade en hæk vokse så højt, at den udgør det øverste i en port med en almindelig havelåge i.

Mest læste artikler