Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Havelåge med stemning

En havelåge kan mere end blot holde hunden inde og uvedkommende ude. Den kan være et lille stykke stemningsfyldt eventyr, som du nyder at kigge på hver dag.

Denne naturhavelåge kan du selv lave på en dags tid, alt efter hvor handy du er.

Det skal du bruge

 • 3 birkestammer på ca. 10-15 cm i diameter og 3 m lange. Birkestammerne her er købt af en skovfoged i den lokale skov.
 • 2 lægter, 2,4 m
 • 5 hobbylister 21  x 21 mm  x 3 m
 • 2  galvaniserede hængsler   
 • Et stykke egetræ til lukke-systemet
 • Grus og egetræsklodser til fæstning af stolperne
 • Træskruer til udendørs brug, 5,0 x 100 mm eller franske skruer 6,0 x 100 mm
 • Træskruer til listerne,  4,5  x  50 mm, til udendørs brug
 • Spade
 • Vaterpas   
 • Evt. propbor
 • Kapsav
 • Bore- og skruemaskine

Vil du selv lave et raftehegn, kan du finde en grundig guide her.

Sådan gør du

 1. Beslut dig for havelågens størrelse. Havelågen her er 1 m bred, så man nemt kan komme igennem med en læsset trillebør.
 2. Grav huller til stolperne. Der skal være 1,10 m mellem stolperne. Start med at mærke af, og grav så 90 cm ned i frostfri dybde.
 3. Sæt stolperne fast. Stolperne her er sat ned og stampet fast med egetræsklodser, grus og jord. Det holder lige så godt som cement, måske endda bedre, og er mindre miljøbelastende. Stamp klodser og jord grundigt med en af birkestammerne. Tjek med vaterpas, at begge stolper står i lod, og at afstanden mellem dem er korrekt både foroven og forneden.
 4. Læg topremmen på. Den 3. birkestamme bruges som top-rem. På denne låge stikker top-remmen 20 cm ud i hver side af æstetiske årsager. Vælg den løsning, du bedst kan lide.
 5. Skru topremmen fast. For et flot finish kan du som her lave prophuller, to i hver side, og montere propper af birketræ, så skruerne ikke er synlige.
 6. Skær lister til lågens ramme. Her er rammen 90 cm bred og 105 cm høj i ydre mål. Skær 2 lister på 90 cm og 2 på 115 cm.
 7. Skær listerne i gering. Brug kapsaven til at skære 45 ° i gering i hjørnerne. Lim rammen sammen og skru en skrue i hvert hjørne.
 8. Skær lister til rammens front. Her er lavet 13 lister på hver 115 cm. Montér listerne med et mellemrum på 4,5 cm, så de stikker 3 cm over rammen i toppen og 4 cm ud forneden. Bor for med boremaskine eller forsænker, inden du skruer listerne fast, for at sikre at de ikke flækker.
 9. Skær listerne skråt i toppen. Brug kapsaven og lav et snit på ca. 20°. Det skrå snit sikrer, at regnvand løber af listerne, så de holder længere. Dette kaldes også konstruktiv træbeskyttelse.
 10. Montér hængslerne. Sæt lågen oven på et par 5 cm høje klodser ved egetræsstammerne, og placer den der, hvor den står pænest. Markér hvor hængslerne skal sidde og skru dem fast.
 11. Lav et lukkesystem. Du kan lave en sjov lukkemekaniske, men en krog er også praktisk og nem. 

Vil du beskytte træværket? Vælg den rigtige træbeskyttelse.

Naturhavelåge: Her er enderesultatet

På billedet nedenfor ser du enderesultatet. Stolpen er sat ned og stampet fast med egetræsklodser, grus og jord. Det holder lige så godt som cement – måske endda bedre. Lad gerne brombær, klatrehortensia eller en rose klatre op ad birkestammerne. Det gør bare din indgang endnu mere stemningsfuld.

 

Mest læste artikler