Byg en pergola og få en vidunderlig krog i haven

En pergola, pavillon eller rosenbue dækket af grønt løv og blomster er et smukt syn, der samtidig giver en dejlig skyggefuld plads i haven. Ved hjælp af for eksempel træstolper eller pilegrene kan du nemt selv lave det grønne uderum.

Lav din egen pergola

Du kan selv lave en pergola i nøjagtig den størrelse, du har brug for og plads til. Alt, hvad det kræver, er et “skelet” af træ eller et andet solidt materiale samt klatreplanter med en kraftig og dækkende vækst. Området, hvor pergolaen skal opføres, skal være helt plan. Søjlerne skal placeres parvis over for hinanden og forbindes foroven med overliggere.

Træet skal være robust

Til en pergola er det ekstra vigtigt at bruge robust træ, der ikke rådner, da træet konstant er omsluttet af jord forneden og af planter, der afgiver fugt på resten af konstruktionen. At give træet træbeskyttelse er ikke nok, da behandlingen jo ikke kan gentages, når planterne er vokset op og så at sige lægger sig henover pergolaen..

Robinie til pergola er godt og billigt

Teaktræ og andre ædeltræsorter er holdbare og bestemt udmærkede til pergolaer, men de er naturligvis dyre. Et godt og billigere alternativ, der ikke rådner, er robinie (Pseudoacacia), som kommer fra Østeuropa, og fås både med bark og afbarket.

Stolperne skal ned i 90 cm dybde

Du skal bore ud til stolperne med et cylinderbor. Bor cirka 90 cm ned i frostfri jord. Sæt stolperne ned i hullerne, men vent med at fastgøre dem, til du har samlet pergolaen, så du om nødvendigt kan rette lidt på konstruktionen. Til sidst skal der stampes op omkring stolperne med stabilgrus og eventuelt afsluttes med et lag tørbeton – det holder også ukrudtet væk.

Pergolaen skal være solid

Der må ikke være for langt mellem overliggerne i pergolaen. Med et mellemrum på cirka 60 cm bliver taget solidt nok til at bære planterne og giver samtidig plads til, at taget kan blive grønt. Både stolper og overliggere skal være relativt solide – jo større, du laver pergolaen, desto tykkere skal overliggerne være. Husk, at konstruktionen også skal kunne holde til presset fra sneen om vinteren.

Brug en rionet som overligger til pergolaen

I stedet for overliggere af træ i pergolaen, kan du bruge armeringsjern også kaldet rionet. Det kan fås i metermål i byggecentrene samt i færdige, indrammede sektioner. Her kan planterne sno sig ind og ud gennem nettets huller.

En hytte af pil

Du kan også lave en nem piletunnel, der også er en slags pergola. Du skal bruge cirka 3 meter lange hegnspil, som købes hos piledyrkerne rundt i landet. Pilegrenene plantes i marts eller april og stikkes 20-30 cm ned i jorden. Den øverste del af grenene bøjes ind over hinanden, så de danner en tunnel eller en arkade. Bind dem sammen med bast eller elektrikerstrips. Der skal vandes grundigt i starten, så rødderne får ordentlig fat i jorden. Allerede den første sommer får du glæde af piletunnellen.
 
En pergola egner sig også fint til vedbend. (Billede: Colourbox)  

Egnede planter til pergola

  • Tobakspibeplante (Aristolochia macrophylla): En rigtig god klatrer, der kan vokse 15 meter eller mere opad og hen over en pergola. Den har tætsiddende store og hjerteformede blade, der danner effektiv skygge.
  • Blåregn (Wisteria sinensis): Er du til masser af blomster, er denne plante sagen til pergolaen. Dens ranker bliver let 10 til 15 meter lange og byder i maj og juni på et overdådigt hav af blålilla blomsterklaser.
  • Polstjärnan (Rosa beggeriana): En fantastisk hårdfør og kraftigt voksende klatrerose, der egner sig perfekt til pergolaer. I juni dækkes det smukke grønne løv af kaskader af små hvide roser med rosa midte.
  • Willestrup: Denne rose er yderst velegnet til en rosenbue. Plant en i hver side af buen. Planten bliver cirka 2 meter høj og får store fyldte blomster, der changerer i hvid, creme og rosa. Rosen er remonterende.
  • Klematis: Der findes flere gode sorter – prøv fx med Clematis Jackmannii, der har en særlig kraftig vækst, og som blomstrer med violette blomster fra juli til og med september.
  • Guldregn (Labernum): Guldregnens gule blomster, der hænger ned fra den højtvoksende busk er et prægtig syn i en pergola. Guldregnens bælge er dog giftige, og det er sket, at små børn har forvekslet guldregn med spiselige bælgærter. Derfor skal man overveje det grundigt, før man planter guldregn ved sin pergola, hvis man har småbørn i familien.
  • De fleste typer af slyngplanter og klatreplanter er velegnede til pergolaer. Det er bare at gå på opdagelse. Der er helt sikkert en plante, du kan forelske dig i og se for dig i din nye eller gamle pergola.

Mest læste artikler