Pas på! Nu er det sæson for disse giftige bær

Sæsonen for giftige bær er gået i gang. Sensommeren kan være farlig for især små børn, der ikke kan kende forskel på spiselige og giftige bær. Disse bær skal du være særligt opmærksom på.

For et lille barn kan det være nemt at tro, at haven er et tag-selv-bord, når sensommeren rammer landet. På buske og træer hænger bær og frugter på hver en gren, og den lette sult kan nemt klares med et par brombær eller røde hindbær.

I din sensommer-have kan der imidlertid også gemme sig et par grumme overraskelser, hvis dit barn ikke passer godt på. Nu er det nemlig også sæson for flere giftige bær.

Laurbærkirsebær indeholder blåsyre

De sorte og røde bær på den stedsegrønne hæk, laurbærkirsebær, skal ungerne passe på. Frøene inde i frugterne indeholder blåsyre – en giftig substans, som for eksempel er blevet brugt til insekt- og rottegift, men også i forbindelse med eksekvering af dødsstraf til mennesker

Det er imidlertid ikke kun laurbærkirsebærets frugter, man skal passe på. Også bladene indeholder blåsyre. Blåsyren betyder heldigvis også, at bærene skulle smage forfærdeligt, hvilket mindsker risikoen for, at dit barn vil spise mere end én. Det er formentlig også derfor, at kun meget få ifølge Giftinformationen ender på hospitalet efter at være blevet forgiftet af laurbærkirsebær.


Bærrene på dansk ingefær kan give væskende sår. 

Dansk ingefær er ikke til madlavning

I mange haver gror planten dansk ingefær, hvis bær man ifølge Giftinformationen også skal passe på. Stænglen er tæt besat med skinnende røde bær, der kan virke tillokkende på et lille barn. Bæret er imidlertid fyldt med giftstoffet aroin, som kan gøre barnet meget utilpas. Først får barnet en brændende fornemmelse i munden, som kan udvikle sig til smertende og væskende sår i mundhulen. Af samme grund har børnene meget sjældent lyst til at spise mere, og kun meget få ender derfor på hospitalet med en decideret forgiftning.


Kraftig diarré kan blive resultatet ved at spise pebertræets bær.

Pebertræet giver diarré

På den lave havebusk pebertræ sidder de giftige bær også i rækker på grenene. Bærenes farver ændrer sig fra grøn til rød ved modning. Smagen er skarp, og man får straks en brændende fornemmelse i mundslimhinden og læberne ved indtagelse. Efterfølgende kan man være uheldig at få en betændelsestilstand i maven og tarmen, som fører til kraftig diarré og opkast. Behandlingen er ifølge Giftinformationen mundskylning og masser af mælk at drikke. Hvis mere end ét bær er blevet spist, bør barnet få et antidiarré-middel.

Mest læste artikler