Pilehegn skal passes

Alle slags pilehegn holder længere, hvis de vedligeholdes rigtigt - og hvis materialerne er af høj kvalitet.

Flere og flere pilehegn rejser sig skærmende og pyntelige i vore haver. Nogle holder af de livskraftige levende hegn med saftige grønne skud. Andre ynder den rustikke charme, der karakteriserer de “døde” hegn af afskårne pilestokke, som ikke kan vokse mere. Uanset type holder hegnet længere, hvis du vedligeholder det. Det døde hegn skal overfladebehandles, og det levende skal passes med klipning og trimning af skuddene, hvis du vil have det til at udvikle sig på en bestemt måde.

Det levende hegn

Hvis skuddene på det flettede hegn ikke holdes nede, vil hegnet med tiden blive helt tæt og mønsteret svækkes og forsvinde. Pil hører ikke til blødertypen, så det kan beskæres, som du synes.

Klippes sideskud væk om vinteren, vil hegnet skyde til foråret fra det oprindelige rudemønster, og hegnet bliver ikke så vildtvoksende. Griber du til saksen om sommeren, så skån nogle spæde blade på hvert skud, så hegnet kan vokse videre.

Levende hegn kan blive angrebet af sygdomme, larver og biller. I de fleste tilfælde behøver du ikke foretage dig noget. Du kan dog fjerne syge blade og brænde dem, så smitten ikke spredes.

Pilebyg, tlf. 98962071

Beskyt det “døde” hegn

De såkaldte døde hegn vokser ikke, og de bliver ikke spist af insekter. Men vil du undgå, at hegnet forfalder for hurtigt, kan du tilføre det næring og modstandskraft med træbeskyttelse, som man gør med husets træværk.

Hegnet kan beskyttes mod råd og svamp og tilføres olie, så det bliver vandafvisende og ikke tørrer ud. Gør op, om du vil undgå opløsningsmidler i det, du behandler med. Det er sund fornuft, hvis hegnet står op ad køkkenhaven eller børnenes sandkasse.

Der er næsten lige så mange råd om, hvad hegnet kan vedligeholdes med, som der er forhandlere og producenter. Nogle anbefaler grundingsolie, som man bruger til træmøbler. Andre en blanding af terpentin og linolie, som atter andre fraråder.

Alle kan blive enige om, at det er nemmest at sprøjte beskyttelsen på, for på den måde kommer man helt ind i flethegnets kroge. Der er også bred enighed om, at du bør vælge et produkt med fungicid, der er et råd- og svampedræbende middel, hvis du vil beskytte hegnet mod råd og svamp. Fungiciderne kan ikke kun forhindre, de kan også bekæmpe et allerede opstået svampeangreb.

Fungicider findes i flere af de grundingsolier og træbeskyttelser, man kan købe hos farvehandleren. Men også i produkter uden opløsningsmidler.

Ikke rå linolie

Giv aldrig det døde hegn ren rå linolie. Det er det rene guf for råd og svampesporer. Og sørg for, at et nyflettet hegn tørrer nogle uger, før du begynder behandlingen, som kan gentages en gang om året, eller som du synes.

Sørg også for at reparere hegnet, hvis det får skader i fx en storm, eller hvis nogle grene knækkes af en fodbold. Og nyd så den naturlige patina, som hegnet får af sol, vind og regnvand.

De rigtige materialer
Hvad enten du vælger et levende eller dødt hegn, betaler det sig at købe materialer i en god kvalitet. Danske pilehegn og -stokke ligger normalt i den gode ende. Du kan selv lave og opsætte hegnet, men du kan også betale en leverandør for at gøre arbejdet. En hurtig internetsøgning giver et væld af producenter og forhandlere.

Pilestokkene
Mange importerede pilestokke til døde hegn er kun et år gamle. Det samme gælder færdige hegnsfag. De klarer sjældent en kraftig storm. Betal lidt mere, og få et solidere hegn, hvis det skal stå længe, råder flere eksperter. Levetiden ser cirka sådan ud: 1-års pilestokke 2-5 år 2-års pilestokke 7-9 år 3-års pilestokke minimum 10 år.
Stolperne
Forskellige producenter anbefaler forskellige træsorter til stolper, men uanset hvad skal kvaliteten være høj, når træet har jordkontakt. Trykimprægnerede stolper af fyrretræ og sibirsk lærk samt sibirsk lærk og egetræ, der har fået en form for beskyttelse (fx gammeldags trætjære), anvendes ofte pga. levetiden.

Mest læste artikler