Plant en ny hæk nemt og billigt

Her er alle de plantetips, du behøver, for at få en smuk og ensartet hæk: plantetidspunkt, vanding og plantemåde. Se også 6 bud på velegnede planter til hækken.

Sådan får du en ny hæk billigst

Den nemmeste og billigste vej til en ny hæk er at plante barrodede hækplanter i vinterhalvåret. Barrodede planter har ingen jord omkring rødderne til at beskytte mod udtørring, og derfor skal de plantes, mens de ikke har blade, der fordamper vand. S
Stedsegrønne hække som taks og thuja plantes bedst i august-september eller i maj.

Planterne skal have samme størrelse

Hækplanter fås i flere størrelser, men ofte indhenter de mindre ret hurtigt de større. Det vigtige er, at alle planter har samme størrelse. Uanset størrelsen plantes 4-5 planter pr. kvadratmeter.

Samme forhold til alle planter

Tænk over hækkens placering – den skal helst blive pæn og ensartet i hele sin længde. Det forudsætter, at jord- og lysforhold er ens for alle planterne. Der er forskel på, hvilke forhold de forskellige hækplanter behøver, men i etableringsfasen er det vigtigt, at de har optimal adgang til lys, vand og næring.

Hækken skal være lige

Det er vigtigt for helhedsindtrykket, at en lige hæk er helt lige. Spænd en snor ud, og grav en rende, der præcist følger snoren. Et spadestiks dybde og lige så bredt er normalt passende, men hvis jorden er hård og stiv, bør den løsnes i bunden af renden.

Nemmest at være to om at plante hæk

Så er tiden inde til at plante hækplanterne. Et arbejde det er nemmest at være to om. Den ene kan holde planten, mens den anden fylder jord i renden. Planternes rødder stritter i alle retninger, men du må ikke bøje dem for at tvinge dem på plads i renden. Det er bedre at studse dem let med en beskæresaks, så de kan være der.

Tag en plante ad gangen

Husk, at barrodede planter er følsomme over for udtørring, så tag kun én plante ud af posen ad gangen, og lad aldrig planterne ligge ubeskyttede på jorden. Mål ud, så afstanden fra plante til plante bliver den samme hver gang, og plant i samme dybde, som planterne før har stået.

Vand nyplantet hæk grundigt

Fyld løs jord omkring planterne, og træd let til. Lad være med at fylde renden helt op med jord, så er det nemmere at vande. Vand grundigt efter plantning.

Gode plantetips

  • Undgå andre planter 1 m fra hækken.
  • Fjern alt ukrudt før plantning og regelmæssigt efter plantning.
  • Hold græsplænen på mindst 20 cm’s afstand af hækken.

Hvilken hæk skal du vælge?

  • Liguster er næsten stedsegrøn, tåler let skygge og foretrækker let jord.
  • Navr er ret åben, men hurtigtvoksende, tåler vind og svær jord.
  • Avnbøg har brunt løv om vinteren, tåler vind og let skygge og trives i fugtig jord.
  • Bøg har brunt løv om vinteren, tåler vind og let skygge og foretrækker let jord.
  • Kirsebærkornel er løvfældende og blomstrende, tåler vind og holder af sol og let jord.
  • Forsytia er løvfældende og blomstrende, behøver sol og trives i alle jordtyper.

Mest læste artikler