Sådan planter du en romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner roser sig fortrinligt til hække. Der findes endda typer og sorter i alle højder fra de helt lave på omkring 1⁄2 m til høje på 11⁄2-2 m.

Valget er vigtigt

En rosenhæk skal betragtes og behandles som enhver anden fritvoksende hæk. Det betyder, at den fylder en del i bredden. Der skal være plads til, at de enkelte planter kan udvikle sig frit til begge sider.

Kraftige roser

Til en rosenhæk bør du altså vælge en type roser, som har en naturlig buskform, og som har blade ned til jorden. Vælg kraftige buketroser (dem med mange blomster på hver stilk) eller busk-roser med behersket vækst.

Ensartet kvalitet

Det er også vigtigt at vælge planter af en ensartet høj kvalitet, så der ikke bliver svage huller i hækken. En kvalitetsrose skal være veludviklet med kraftig rod med trævlerødder og kraftige grene på ca. 30 cm.

Høje: 100-150 cm

Plant omhyggeligt

Jorden skal være godt gennemarbejdet, så rødderne får de bedste betingelser. Den skal være renset for flerårigt rod-ukrudt. Når roserne først er vokset til, er det en bloddryppende affære at luge under dem.

Når du skal plante

Når roserne skal plantes, graves en rende i ca. 30 cm’s dybde, og jorden i bunden vandes og løsnes omhyggeligt. Plant så dybt, at der kommer 5 cm jord over det sted, hvorfra grenene udgår (okulationsstedet). Fyld renden halvt op med jord, træd til og fyld op med vand. Når vandet er sunket, fyldes resten af jorden på.

Roser holder af vand

Den bedste plantetid er fra oktober til december eller i april-maj. Roser i potter kan dog plantes året rundt, undtagen i frost. Roser holder af vand. Navnlig den første vækstsæson og i tørre perioder skal du vande grundigt. Giv 20-40 l pr. m2. Vand på jorden under roserne – ikke på bladene. En grundgødskning i april er i reglen tilstrækkeligt næringstilskud, hvis roserne er plantet i god muldjord. Brug evt. en speciel rosengødning.

Lave: 30-80 cm


 

Beskæringen er enkel

En rosenhæk kræver langt fra den samme omhyggelige beskæring som de storblomstrede roser. Det er generelt tilstrækkeligt blot at fjerne døde og beskadigede grene samt de vildskud, der måtte komme fra roden under det sted, hvor rod og top mødes. Se på den enkelte plantes form og klip de grene væk, som ikke udgår fra rosens midte. Undgå krydsende grene. Meget lange grene skæres tilbage, så hækken får en harmonisk facon.

Fjern visne blomster

Blomstringstiden igennem skal hækken jævnligt pudses efter for visne blomster, så det smukke indtryk bevares, og planterne ikke bruger kræfter på at udvikle hyben, men i stedet danner nye blomster. Småblomstrede roser, fx “The Fairy”, bliver igen pyntelig, hvis den fejes over med en kost eller en blød løvrive.

Kraftig beskæring hvert fjerde år

Med ca. 4 års mellemrum har rosenhækken godt af en kraftigere beskæring, så planterne forynges. Tynd planterne ud ved at fjerne 1⁄3 af de gamle grene.

Vælg bare rødder

Barrodsroser har den fordel, at de har mere rod med end pottede roser. Planterne kommer hurtigere i gang og bliver kraftigere. Det er dog en forudsætning, at plantningen sker i efteråret, og at planterne ikke har været ude af jorden i ret lang tid.

Mest læste artikler