Sådan reparerer du den løse havelåge

Næsten alle havelåger begynder at hænge på et tidspunkt, men du kan selv bringe lågen tilbage i vatter. Her er en guide til, hvordan du går havelågens beslag og hængsler igennem, hvis de er rustne, hænger for lavt eller for skævt. Find også løsningen på løse stolper.

Havelågens løse stolpe skal graves op

Havelågens to stolper står typisk direkte i jorden, og det er næsten altid en udmærket løsning. Det er ret enkelt at gøre stolpen fast, og det er nemt at skifte den ud, når den rådner efter nogle år i jorden. Men hvis stolpen er løs, skal den op. Sørg for, at hullet er så stort, at du kan stampe jorden fast hele vejen rundt om stolpen, når du sætter den ned i hullet igen.

Havelåger i sandet jord

Hvis jorden er løs eller sandet, så stolperne ikke kan stå fast, kan du forstærke stolpen med et par tværgående klamper to steder.
Hvis du vil give dine havelågestolper den helt store luksusbehandling, kan du forbinde dem under jorden: Sæt et bræt på begge sider af stolperne 10 cm under jorden.

Hvis skruerne i hængslet er løse eller rustne

Skru dem fast igen, eller skift til en større skrue, der kan få bedre fat. Hvis hængselsskruerne er rustne, og der er råd omkring skruehullerne: Bor skruehullerne ud, og lim en dyvel eller en træprop i. Når limen er tør, kan du bore for til nye skruehuller og skrue hængslet op igen.

Hvis hængslerne sid­der i mursten og har revet sig løs

Overvej, om du kan få en større skrue til at binde. Hvis ikke skal du kradse hullet rent for puds og støv og spartle det ud med en forankringsmasse, inden du sætter et nyt gevindjern i og lader det hærde.
Afhængig af temperaturen kan det tage alt fra 25 minutter til seks timer, hvorefter lågen kan hænges op igen.
Læs også: Hækkeklipning – hvornår skal hækken klippes?
Havelågen hænger ikke længere.
Så hænger havelågen ikke længere…

Hvis havelågen hænger for lavt eller skævt

Tag lågen af hængslet, og læg skiver på hængslerne, indtil lågen igen kan hænge lige. Lige mange skiver på hængslerne vil løfte hele lågen op, mens du skal prøve dig frem med et varierende antal skiver for at rette en skævthængende låge op.

Hvis hængslerne er skæve

Metalhængsler kan blive skæve med tiden. Medmindre de er rustet igennem, kan du rette dem op med en såkaldt hængselbukker eller hængselvrider, der kan fås i byggemarkedet for en beskeden sum. Hvis du ikke har en hængselbukker, kan du bruge en tang, men pas på ikke at komme til at ødelægge havelågens stolpe.

Mest læste artikler