Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Fire vigtige valg angående hækken

Har du besluttet dig for at droppe hegnet og i stedet omgive din have med en smuk hæk, skal du være opmærksom på de mange muligheder. Der er også en del overvejelser at gøre om din kommende hæk

  • Ønsker du for eksempel en hæk, der er grøn året rundt eller en hæk, som følger årstiden?
  • Ønsker du en hæk, der skal beskæres. eller skal den kunne vedligeholde sig selv?
  • Hvordan skal hækken se ud, og hvor meget betyder hækkens udseende?
  • Skal hækken have nytteværdi udover at markere et skel og være afskærmning

Hække tager tid

Ofte er det ens utålmodige, der sætter en stopper for en smuk hæk. For en nyplantet hæk tager det nemlig år, før den vil skærme af og give privatliv. Så hvis du har travlt, skal du vælge en ligusterhæk. Ligusterhækken vokser 20 cm det første år og hele 40-50 cm de efterfølgende år. Buksbom er derimod en hæk, som vokser meget langsomt.

For en ny takshæk tager det over 10 år før den har en højde på 180 cm. Derimod er den grøn året rundt og er oplagt at bruge, hvis du ønsker en tæt hæk.

Køb som rødder, i potter eller som træer

Hækkeplanter kan købes som rødder, i potter eller som færdigudvoksede træer, der er direkte klar til jorden. De færdige træer har fået intensiv pleje igennem flere år og koster derfor også ekstra.

Hvis den dyre løsning ikke er sagen, kan du sagtens stadig få en flot hæk ved at plante de små hækkeplanter, som står i potter. Hvis du ønsker den billigste løsning skal du købe hækkerødder og selv plante dem ud.

Plant fra oktober til tidlig maj

Hække kan ikke plantes hele året rundt. Du kan tidligst begynde i slutningen af oktober, og plantningen fortsætte til begyndelsen af maj. Du må ikke plante i sommermånederne da jorden vil være for tør og drænet.

Grav dræn til rødderne.

Uanset hvilken type og størrelse du går efter, er det vigtigt at du forbereder dig. Du er for eksempel nødt til grave et dybt dræn, hvor der vil være masser af plads til rødderne.

I bunden af drænet skal jorden være løs og let fugtig. Du skal desuden også sørge for at der ikke er grus eller store sten i jorden. Hvis jorden er sandet eller næringsfattigt, kan du tilføje næring ved at bruge kompost.

Når du har plantet nye hækkeplanter, skal du huske at vande rigeligt flere gange om ugen. Hvis du udplanter i maj og temperaturen er høj, skal du vande ekstra meget.

Generelt handler det om at være tålmodig og vente på at hækken slår rødder. Når du giver de bedste opstartsvilkår vil slutresultatet være belønnende.

5 populære hækkesorter

Her er nogle af de mest udbredte hækkesorter i Danmark. Måske er der en af dem, der tiltaler dig.

1. Thuja (Thuja occidentalis)

2. Bøg til bøgehæk (Fagus sylvatica)

3. Liguster (Ligustrum vulgare)

4. Laurbær kirsebær (Prunus laurocerasus)

5. Navr/naur (Acer campestre)

Mest læste artikler