Knastørt forår: Sådan redder du din have

Foråret er den tørreste årstid i Danmark, men i år har det været væsentligt mere tørt, og det mærkes hos haveejerne.

tørt græs

To knastørre måneder. Marts var rekordtør, og april har ligget noget tættere på det normale, men havde stadig et mindre underskud af nedbør, og har dermed langtfra været nok til at reparere på marts-regnskabet.

– I april i år faldt der på landsplan 35,4 mm nedbør. Det er tæt på normalen for april, men langtfra nok til at modregne de sølle 4,2 mm, der faldt i marts. Foråret er den tørreste årstid i Danmark, men lige nu har marts og april samlet budt på usædvanligt lidt nedbør, og tørken er derfor langt mere udbredt, end vi normalt ser på denne tid af året, siger DMI’s klimatolog Mikael Scharling.

Mikael Scharling påpeger, at DMI’s tørkeindeks mange steder har sneget sig helt op i den orangerøde ende af skalaen, som går fra 0 til 10, hvor 9 og 10 er ’høj risiko for tørke’.

– Vi har det, vi kalder et tørkedøgn, når tørkeindekset på landsplan er mindst 9 eller mere. Det nåede vi op på i fredags. I dag (3. maj, red.) ender tørkeindekset på omkring 9,5, fortæller Mikael Scharling og tilføjer:

– Det er virkeligt tørt for årstiden, og det næsttørreste vi har oplevet i den periode, vi har beregnet tørkeindeks siden 2005.

Bliver to tørre måneder mon til tre?

Det store spørgsmål er, om der er regn i sigte de kommende dage, eller om tørkeindekset fortsætter med at stige?

Det spørgsmål kan vagthavende meteorolog Lars Henriksen hjælpe med at svare på. Dog kan han ikke vride ret mange millimeter ud af prognoserne de kommende døgn:

– Vi skal helt frem til natten til lørdag (7. maj, red.), hvor der er udsigt til, at en koldfront passerer landet fra vest, men som det ser ud lige nu, er der ikke meget vand i den, og nogle steder i landet holder det måske helt tørt. ’Heldige’ kan måske få op mod 3-5 mm, fortæller Lars Henriksen og tilføjer:

– Hvis vi ser 10 dage frem, kan vi formentlig få lidt mere nedbør, men overordnet ser det tørt ud.

Mikael Scharling vil derfor fortsat holde godt øje med tørkeindekset, og uden at være ekspert på området har han et par råd med på vejen til husejerne:

– Fraværet af nedbør vil formentlig fastholde et højt tørkeindeks i de kommende uger, og områder med indeksværdier på 10 vil højst sandsynligt blive endnu mere udbredt. Der er derfor al mulig grund til at være forsigtig med havegrill og ukrudtsbrænder på terrassen, og nye planter kommer til at kræve lidt ekstra vand fra hanen.

Sådan skåner du din have bedst muligt

Her er 4 gode råd til at få din have bedst igennem tørken. 

  1. Vand havens planter – de nye planter er dem der er mest udsat, så det er vigtigt at du holder disse fugtige. De har nemlig et stort forgrenet rodnetværk, og derfor er de endnu ikke så hårdføre.
  2. Når du vander i haven, hjælper du samtidig dyrene. 
  3. Vand enten morgen eller aften. Hvis du vander midt på dagen risikerer du, at vandet fordamper, inden det kommer planterne til gavn.
  4. Hvis du ikke vander din græsplæne, vil den i tørkeperioder komme til at se trist ud. Derfor kan du med fordel vande den. Dog er græs generelt meget hårdfør og kan derfor sagtens klare sig gennem tørken uden vand.

Mest læste artikler