
Jordskokker: Nem dyrkning af den lækre rodfrugt
Jordskokker er en genial plante. Den er nem at dyrke og kan overvintre i jorden.
Har du en lille drøm om at blive den heldige indehaver af en skøn køkkenhave? Alt det kræver er en lille smule planlægning, og så skal du sten sikkert nok få succes med haveprojektet og de mange urter og planter.
Et godt trick, hvis du gerne vil dyrke dine egne grøntsager, det er blandt andet at starte med et lille areal. Herefter kan du altid udvide til mere, når du først har fået styr på det. Grøntsager, der er gode at starte ud med, hvis du er nybegynder, er eksempelvis radiser, spinat, pluksalat, løg, porre og rødbeder.
Her finder du også den helt store guide til krydderurter. Guiden hjælper dig godt i gang med at vælge, plante og dyrke velduftende og skønne urter til både haven, køkkenet eller altanen. Det er nemlig muligt at dyrke sin krydderurter i den klassiske køkkenhave, men du kan også sagtens dyrke favoritterne i vindueskarmen indendørs. Det eneste, du skal have styr på, det er, hvornår på året det er godt henholdsvis at plante og plukke de forskellige urter.
Du får en grafisk oversigt over de allermest populære krydderurter som fx dild, basilikum, rucola, mynte og persille.
Det er både sundt, lækkert og yderst tilfredsstillende at dyrke sine egne urter, grøntsager eller frugter som jordbær og hindbær. Gartneren Anders Nordrum har blandt andet opdaget, at man på ganske smart vis kan få sine tomatplanter til at vokse meget hurtigere, hvis de placeres ved siden af en plade med stanniol.
Det kan også være en række andre tricks, der vil få dine planter til at gro bedre. Du skal blandt andet huske at luge din jord og sikre at jorden er helt fri for ukrudtsplanter. Du skal også sikre dig, at du vander rigtigt, da det er en vigtig forudsætning for plantelivet. Det er især i planternes tidlige liv, at du skal være opmærksom på at vande planterne helt rigtigt. Derudover kan du også vælge at beskytte planterne med net. Særligt grøntsager angribes gerne af skadedyr og med et insektnet, undgår du, at skadedyrene lægger æg i rækkerne.
Jordskokker er en genial plante. Den er nem at dyrke og kan overvintre i jorden.
Få opskriften på en lækker hjemmelavet sennep, og lær, hvordan du dyrker en sennepsplante i haven.
De fleste planter i urtehaven og i drivhuset sætter frø, hvis de får lov at stå længe nok. Gemmer du dem, kan du så de frø, du synes bedst om næste år. Se hvordan du gør her.
Squash må ikke sås for tidligt, da de kræver varme for at trives. I juni er det lunt nok, og så går det stærkt, for planten vokser hurtigt. Squash kræver dog god plads. Til gengæld er det nok at så et par stykker, så er der rigeligt med squash til hele familien.
Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte væk fra sandkassen og erstatte bouillon i suppen. Læs mere om løvstikkes mange skjulte egenskaber og én af dem er som potensmiddel.
Når først du har fået taget på persilledyrkningen, kan du dække hele familiens behov med et par kvadratmeter, men persille kræver særbehandling i forhold til andre krydderurter. Se hvilke her. Læs også om forskellen på kruspersille og bredbladet persille.
Haveselskabets rådgivning giver her svar på et af de spørgsmål, som de oftest får stillet i april.
MIT HUS- OG HAVEPROJEKT: Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti, er til finere madlavning krydret med urter fra egen have. Urtehaven har skabt kolorit i køkkenet hos familien Messerschmidt i mange år. Overraskende nok blev den også hans redning, da han havde det værst.
Skitseforslag til en smuk køkkenhave efter det klassiske motiv med et system opbygget af kvadratiske felter. Skitsen er tilpasset en typisk villahave på 1.000 m2 uden store terrænforskelle og med et standardhus på 150 m2.
Skitseforslag til en smuk køkkenhave med en række selvstændige haverum af forskellig størrelse og form. Skitsen er tilpasset en typisk villahave på 1.000 m2 uden store terrænforskelle og med et standardhus på 150 m2.
Skitseforslag til en smuk køkkenhave med cirkler som det gennemgående element. Skitsen er tilpasset en typisk villahave på 1.000 m2 uden store terrænforskelle og med et standardhus på 150 m2.
En veldisponeret køkkenhave leverer ikke kun sunde og friske fødevarer til dit køkken og øget biodiversitet til din have. Med den rette plan kan køkkenhaven også blive kvarterets smukkeste have – se hvordan her.