10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

En tommelfingerregel er; jo mørkere grøntsagen eller dens blade er, jo bedre gror den i skygge.

To tommelfingerregler

Selvom solen nu står højt på himmelen, er der mange haveejere, der døjer med skygge i dele af haven, men heldigvis er det ikke en forhindring for, at anlægge en køkkenhave og få lækre grøntssager til at gro i denne del af haven.

En tommelfingerregel er; jo mørkere grøntsagen eller dens blade er, jo bedre gror den i skygge. En anden siger, at planter med den spiselige del over jorden, er mindre tolerante overfor solen, end de planter, hvor selve grøntsagen er under jord. Men hvilke planter er helt reelt gode at plante i en skyggefuld del af din have?

Læs også: Få succes med grønkål i din have

1. Gulerødder

Selvom guleroden foretrækker en smule sollys, kan den faktisk, ligesom kartoflen, klare sig godt næsten helt uden. Guleroden er den type af grøntsager der, hvis den udsættes for for meget sollys, udvikler en større top end selve grøntsagen. Så ønsker du større og saftigere gulerod, så placer dit bed i delvis skygge.

Læs også: Højbede i køkkenhaven og blomsterhaven

2. Asparges

Aspargesplanten foretrækker faktisk et koldere klima, så når skyggen falder over haven, er det helt ideelle betingelser for planten. Dog skal du være tålmodig, når du planter din asparges. Du skal nemlig ikke forvente et udbytte af planten de første par år.

3. Broccoli

Ligesom med guleroden, så vokser broccolien alt for hurtigt, hvis den får for meget sol, og det ødelægger smagen. Når solen ikke står på din broccoli hele tiden, bliver hovederne tættere og får mere smag. Når du høster din broccoli, skær da kun hovedet af. Lader du resten af planten stå, får du nemlig fine små nye hoveder på stammen.

4. Radisser

Radissen elsker en fugtig og vitaminholdig jord, og kan faktisk ret godt lide, når solen ikke står lige på mange timer om dagen. Derfor er radissen oplagt, hvis du skal finde grøntsager, der trives i skyggen.

5. Spinat

Salat elsker generelt, når det er koldt. Og din spinat gror bedst, hvis du har den plantet enten om foråret eller om efteråret. Det bliver simpelthen for varmt for den, hvis temperaturen når sommervarmen. Hvis du plukker bladene udefra, kommer nye fine blade til og samtidig forhindrer du, at planten bliver for tæt.

6. Blomkål

Blomkålen er en hård fætter, der tåler både lidt forårs- og nattefrost. Ligesom så mange af de øvrige grøntsager på denne liste, så risikerer man med blomkålen, at den løber i stok, hvis den får for meget sol og/eller for lidt vand. Når en plante løber i stok, betyder det at planten pludselig, på grund af stressende forhold, begynder at blomstre og bruger al sin energi på det, i stedet for dens egentlige formål; dyrkning.

7. Forårsløg

Selvom løg faktisk normalt har det rigtig godt i solen, er skyggen god, hvis du ønsker at høste dine forårsløg tidligt. Dette forhindrer at dine løgplanter bliver for store, og herved får du nogle små sprøde forårsløg.

8. Rabarber

Rabarberplanten er en taknemmelig en af slagsen, for selvom rabarberen elsker sol, og gerne masser af den, så trives den faktisk også fint, i haver hvor der er skygge. Bare sørg for, at jorden planten står i er vitaminrig. Kompost eller animalsk gødning er som for eksempel rigtig god vitaminkilde.

9. Rødbeder

Rødbeden er en ret taknemmelig plante, som kan dyrkes i næsten al slags jord. Også selvom der er skygge. Husk blot at vande, så jorden er fugtig. Læg gerne løbende jord op omkring knolden – det holder på fugtigheden omkring den. 

10. Rucola

Rucola spirer super godt i skygge – nogle sorter faktisk bedre i skygge end i solen. Ofte går planten i blomst, hvis den får for meget sol, hvilket gør, at udbyttet af planten er minimalt og høsten må vente en sæson eller to.

Læs også: Succes og indretning med plantekasser

Læs også: Sæsonens grøntsager – frugt og grønt i sæson netop nu

Mest læste artikler