Jordbær – 12 tricks der gør høsten bedre

At vande rigtigt - og samtidig spare på gødningen i jordbærbedet er gode tips, hvis du konkurrerer med naboen om de flotteste jordbær. Få 12 konkrete tips til, hvordan du får succes med dit jordbærbed samt en opskrift på en lækker jordbærtærte.

På en varm sommerdag, når du ikke orker at begi dig ud i et stort bagværk, kan et lækkert og nemt alternativ til desserten, være en stor skål med jordbær dækket med fløde eller mælk – eventuelt drysset med lidt sukker, til den søde tand.  

Jordbær er en nem og taknemmelig plante, men jordbærhøsten kan blive endnu mere strålende, hvis du ved, hvordan du giver dine jordbærplanter de bedste vækstvilkår.

Her er 12 tips til, hvordan du får succes med jordbær.

Opskrift på lækker jordbærtærte

1. Sådan undgår du meldug og gråskimmel på dine jordbær

Meldug, der ses som en grålig belægning på blade og blomster, optræder især, når planten har svært ved at optage vand. Det skyldes ikke nødvendigvis tørke, men kan også være et tegn på ødelagte rødder fx som følge af ukrudtshakning tæt på planterne eller nematoder i jorden.

Du skal ikke begynde at vande uhæmmet for at undgå meldug, for så skaber du perfekte forhold for gråskimmel, der ses som en tæt, grå pels på angrebne bær. For meget vand kan nemlig give gråskimmel.

2. Jordbær skal luges med forsigtighed

Du skal selvfølgelig ikke lade dit jordbærbed gro til i ukrudt, men omvendt skal du også passe på, når du luger. Jordbær har et sart rodsystem, der tager skade af hård fremfærd med hakkejernet. Tæt på planterne er fingerlugning det bedste for dit bed.

3. Varsom vanding af jordbær

Du skal undgå at vande dit jordbærbed, indtil blomstringen er overstået, og du kan se, at bærrene begynder at svulme. Hvis du vander tidligere, sætter planten masser af blade på bekostning af blomster og bær. Samtidig opstår der også perfekte forhold for gråskimmel i den tætte jordbærplante.

4. Spar på gødningen af jordbærrene

Jordbær er en af havens mest nøjsomme planter, der kun behøver gødning i yderst begrænset omfang. Jordbær bør aldrig gødes i foråret, da det vil resultere i stærk bladvækst på bekostning af blomster og bær samt øget risiko for gråskimmel.

5. Strø halm under jordbærplanterne

At dække med halm under bærrene har flere funktioner. Dels undgår du, at jordbærrene bliver snavset til af jord, dels løfter halmen bærrene fri af den våde jord, så de hurtigere tørrer efter fx morgendug. Det mindsker risikoen for gråskimmel. Halm lægges først ud, når risikoen for frost er helt overstået.


Halm i jordbærbeddet mindsker risikoen for gråskimmel.

6. Bevar smagen – behold stilken på jordbærrene

Friskhøstede jordbær fra egen have er noget af det bedste, man kan få. Skyl altid bærrene med stilken på. Fjerner du stilken først, kommer der vand ind i bærret, som ødelægger smagen. Undgå også at sætte jordbær i køleskabet. Det ødelægger smagsoplevelsen.

7. Vælg sunde jordbærplanter

Sundt plantemateriale giver færrest problemer. Derfor betaler det sig at købe sunde, sygdomskontrollerede jordbærplanter.

8. Vælg udløbere fra planter, der giver gode bær

Hvis du selv formerer jordbær ved hjælp af udløbere, skal du kun vælge udløbere fra planter, der giver gode bær. Mærk dem op, mens du høster, og tag udløberne efter høst. Klip de andre udløbere af, så snart de dukker op.

9. Forlæng jordbærsæsonen med flere sorter

Du kan med fordel plante flere forskellige sorter. Dels forlænger det sæsonen, fordi sorterne ikke modner på samme tid, dels øger du sandsynligheden for at få succes med bærrene.


Jordbær pynter på ethvert sensommerbord.

10. Nye planter skal have ny jord

Ældre jordbærplanter giver mange, men små bær. Planterne bliver så tætte, at gråskimmel har gode betingelser. Derfor skal jordbærbedet fornys mindst hvert tredje år. Vælg altid et sted, hvor der ikke tidligere har vokset jordbær til det nye bed, ellers risikerer du, at de nye planter inficeres med nematoder, der ødelægger rødderne.

11. Vælg de stærke jordbærsorter

Der er meget stor forskel på, hvor modtagelige de forskellige jordbærsorter er over for sygdomme som meldug og gråskimmel. De gamle sorter som Zefyr og Senga Sengana hører til de mest modtagelige. De vil derfor – alt andet lige – give flere problemer end mere modstandsdygtige sorter som Dania, Korona og Polka, der alle giver lækre bær.

12. Hvornår planter man jordbær?

Det ideelle plantetidspunkt for jordbær er juli måned. Dermed får planterne god tid til at etablere sig og danne de blomsteranlæg, der er forudsætningen for næste års høst. Plantens hjerteskud må aldrig dækkes af jord, da planten så vil have svært ved at skyde.

Opskrift på lækker jordbærtærte


Opskrift på en nem jordbærte. Foto: iStock

Ingredienser i jordbærtærten

Enten
1 pakke dessert tærtedej

Eller lav selv dejen af:
1 æg
1 teske vanillesukker

240 gram hvedemel
125 gram sukker
150 gram smør

Tilberedning af jordbærtærtem

Først skærer du smørret i mindre stykker og smuldrer det ned i melet. Bland derefter sukker samt vaniljesukker i. Nu skal du samle dejen hurtigt med ægget. Når det er gjort, sætter du dejen koldt i cirka 1 time. Når tiden er gået ruller du dejen ud og lægger den i en tærteform.
Vælger du den nemme løsning med en færdig tærtedej, skal dejen blot bare blandes efter forskrifterne på pakken.

Til jordbærtærtens fyld skal du bruge

½ æg
½ pose kagecreme
2 ½ deciliter sødmælk
¼ liter piskefløde
100 gram smør 
100 gram sukker
100 gram marcipan (revet)
100 gram mørk chokolade
Jordbær
Et lille glas ribsgelé

Tærtefyld – sådan gør du

Smør og sukker røres sammen, inden marcipan og æg røres i.
  
Fordel derefter blandingen på tærtebunden, og bag den i 20 minutter ved 200 grader. Nu skal tærten tages ud og derefter køles ned.
  
Nu røres ½ pose kagecreme og 2 ½ deciliter mælk sammen.
  
¼ liter piskefløde piskes til skum og vendes i.
  
Pensl nu tærtebunden med smeltet chokolade.
  
Læg kagecremen på. Pynt med halve jordbær, og pensl kagen med smeltet ribsgelé.
Kagen sættes til afkøling i cirka 1 time.

Til toppen

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler