God idé med forskellige sorter i bedet
Med dit eget jordbærbed slipper du for bær, der bliver stødte på vejen hjem fra supermarkedet. Når du vælger jordbærsort, er det en rigtig god idé at vælge flere forskellige, som modner på forskellige tidspunkter. På den måde kan du få en længere jordbærsæson. Fx en kombination af Honeoye, Polka og Dania.
Sådan laver du et jordbærbed
Forberedelser:
- Vælg et solrigt sted til jordbærbedet.
- Løsn jorden, og tilfør kompost (ikke for kraftig kompost og ikke med meget husdyrgødning i).
Plantning:
- Det optimale tidspunkt er juli.
- Skil forsigtigt jordbærstiklingerne fra hinanden.
- Placér jordbærplantens hjerteskud over jorden. Ellers får planten svært ved at sætte nye skud.
- Afstand mellem rækkerne: min. 50 cm.
- Afstand mellem planterne: min. 30 cm.
- Vand grundigt efter.
Pasning:
- De jordbær, du planter i år, giver først bær om et år. Men så giver de også et fint udbytte.
- Gød aldrig jordbær i foråret.
- Undgå, at jordbærplanterne tørrer ud, men vær samtidig opmærksom på risikoen for gråskimmel: Undgå at der kommer vand på blomsterne.
- Brug fingerne til at luge ukrudt mellem jordbærplanterne, så du ikke beskadiger deres sarte rødder.
Sæt tænderne i de søde bær
Jordbær med fløde er et sikkert hit, men jordbær kan også nydes på mange andre måder. Vi har samlet tre lækre opskrifter.
Sukkerkant til festerne
Det er flot i al sin enkelhed: Hæld champagnen til årets havefester op i glas, der har fået en sukkerkant og er pyntet med et jordbær.
Det skal du bruge:
Sukker
Bindemiddel – fx sirup, citron eller frugtfarve
2 tallerkener
Sådan gør du
1. Hæld sukkeret og bindemidlet op på hver sin tallerken.
2. Dyp kanten af glasset i bindemidlet, så hele kanten bliver våd.
3. Dyp forsigtigt i sukkeret. Gentag evt. et par gange.
Tip: Brug fint sukker! Jo grovere sukker, jo sværere har det ved at sidde fast på kanten.
Jordbær-lakrids syltetøj
Det skal du bruge
400 g frosne jordbær eller 500 g friske
Korn fra en ½ vaniljestang
Saft fra en ½ citron
Revet skal fra 1 økologiskcitron
7-8 tsk. fint lakridspulver
3 dl sukker
Sådan gør du
1. Kom jordbær, vaniljekorn, den fine lakridspulver, citronsaft og -skal i en gryde, og sæt den over ved middel varme. Rør med jævne mellemrum.
2. Tilsæt sukker, når jordbær- erne er kogt så meget ud, som du ønsker. Kog 5 min.
3. Derefter hældes lakrids- jordbærsyltetøjet på skolde-de glas, og lukkes med det samme (vend evt. glasset på hovedet i 3 min.).
Opskrift fra Lakrids by Johan Bülow.
Foto: Flemming Lyng.
Jordbær og marshmallows på spid
Det skal du bruge:
Store jordbær
Marshmallows
Træspid
Sådan gør du
1. Sæt jordbær og marshmallows (skumfiduser) på spid.
2. Grill dem over bål eller grill til marshmallowen karamaliserer og bliver gylden.
3. Lad dem køle lidt af, inden de spises direkte fra pinden.
Fra bogen ”Over åben ild – grill- og bålmad året rundt”, af Gitte Heidi Rasmussen & Inge Skovdal, Gyldendal, 153 s., 250 kr.
Redaktionen kan ikke indestå for prisændringer og udgåede produkter.