Køkkenhavens dronning
Plant asparges i let muldjord
Aspargesrødder ligner nærmest små blæksprutter med en knop i midten og en masse fangarme. Grav et stort hul til hver plante, så rødderne kan bredes helt ud. Det skal være så dybt, at der er plads til 5 cm jord over midterknoppen. Planter du asparges på række i køkkenhaven, skal der være 35-50 cm mellem planterne og 150 cm mellem rækkerne.
De fleste planter asparges i foråret, men de kan akkurat lige så godt plantes om efteråret.
Vanding og gødning af asparges
Efter plantningen skal der vandes omhyggeligt, så alle rødderne får god kontakt med jorden. Den første sommer skal der desuden vandes i tørre perioder, men asparges er ellers ikke drikfældige. Planter i god vækst behøver du sjældent vande, og sygdomme og skadedyr er ikke noget problem for asparges. Planterne bliver omkring en meter høje og kan have brug for støtte, hvis de ikke gror i læ. Gødningsbehovet er behersket. Men planterne vil sætte pris på et lag godt omsat kompost eller dyregødning omkring sankthans.
Tid til at høste aspages
Tredje år efter plantningen høstes meget nænsomt. Du kan tage de skud, der når at udvikle sig inden 1. juni, men derefter skal roden have fred. På ældre planter kan du høste helt frem til sankthans. Om efteråret visner den grønne top. Lad den sidde, og klip den af til marts.

Asparges i køleskabet eller fryseren
Grøn eller hvid?
I dag dyrkes næsten udelukkende grønne asparges i private haver. Tidligere havde man også hvide asparges. Det er den samme plante, men skuddene blev blegede, ved at man, netop som de tittede frem i overfladen, begravede dem i en jordvold. Når de igen brød gennem, stak man dem med specielle aspargesknive. Efter høst skulle jorden igen jævnes ud. Alt i alt en meget arbejdskrævende dyrkning.