Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Løvstikke er en mirakelurt. Den vokser i raketfart, er perfekt i frikadeller og giver smag til kartofler. Og så kan den også skræmme katte væk fra sandkassen og erstatte bouillon i suppen. Læs mere om løvstikkes mange skjulte egenskaber og én af dem er som potensmiddel. 

Løvstikke får comeback

Man formoder, at løvstikke stammer fra Persien, og at den er blevet bragt til Europa med datidens munke, der dyrkede urten i klosterhaven. I nogle årtier var den glemt til fordel for den koncentrerede bouillonterning, men den har fået et comeback, og flere finder ud af, at den er svær at undvære.

Dansk navn: Løvstikke (Maggiurt)
Engelsk navn: Lovage
Latinsk navn: Levisticum officinale

Er løvstikke giftig?

Krydderurten er ikke giftig og bruges flittigt i madlavningen. Eksempelvis får nyopgravede kartofler mere smag af kartofler med et bundt løvstikke i kogevandet. Et par blade i stegefedtet ved frikadeller, fisk eller kød, giver også mere smag. Derudover er krydderurten et must, når der fremstilles kryddersalt, hvor salt blendes med løvstikkeblade. Det giver en forrygende god smag i sovse, supper og marinader.

Kog sammen med kartoflerne

Nyopgravede kartofler får mere smag af kartofler med en dusk af løvstikke i kogevandet. Et par blade i stegefedtet ved frikadeller, fisk eller kød, giver også mere smag. Løvstikke er et must når der fremstilles kryddersalt, hvor salt blendes med løvstikkeblade. Det giver en forrygende god smag i sovse, supper og marinader.

Kan man så løvstikke? (Dyrkning af løvstikke)

Loevstikke plante
Foto: Getty Images

Du kan sagtens så løvstikke, men langt det nemmeste er at dele en anden plante eller købe en plante i plantecentret, som du kan plante ud i enten køkkenhaven eller en stor balje, hvor krydderurten får plads til at brede sig på. Hvis du vælger at så fra frø, skal den forspires, da spiringen er lang, hvilket betyder, at du skal starte, allerede inden jorden er blevet frostfri. Du kan dog godt plante ud på friland senere på foråret, hvorefter krydderurten først vil være klar til høst sent på sommeren.

Krydderurten er en flerårig plante af skærmplantefamilien, og den får fjersnitdelte mørkegrønne blade, der minder om selleriens. Planten foretrækker en porøs, godt kalkrig og fugtig jordbund for at trives bedst. Den klarer sig lige godt i halvskygge som i fuld sol.

Løvstikke som lægeplante

Planten blev tidligere opfattet som et potensmiddel. Hvis kvinden lagde et stykke af roden i mandens badevand, ville det angiveligt gøre manden ekstra viril. således har krydderurten gennem århundreder haft ry for at styrke sexlivet, og planten hedder da også på engelsk “lovage”, på tysk “liebestock” og på russisk “ljubistok”, hvilket hentyder til plantens kærlighedsfremmende egenskaber.

Hvad kan man bruge løvstikke til? (Løvstikke opskrifter)

Et bundt løvstikke til madlavningen
Foto: Getty Images

Der findes mange opskrifter online, som inkluderer den smagfulde krydderurt. Både i supper, marinader og i kryddersalt er det populært at bruge løvstik. Prøv eksempelvis at lave din egen pesto, som du får opskriften på her i artiklen. En hurtig søgning på nettet afslører også indbydende opskrifter på eksempelvis løvstikkebearnaise og løvstikkesalsa. Du kan med fordel også prøve at kaste en håndfuld hakket løvstikke i farsen, næste gang du laver frikadeller eller hakkebøffer.

Pesto opskrift

Det er nemt at lave din egen pesto. Du skal blot bruge et bundt skyllet løvstikke, parmesan, olivenolie, hvidløg og solsikkekerner. Du kan også bruge pinjekerner, mandler eller cashewnødder i stedet for solsikkekerner. Det hele blendes sammen til det får en grov struktur, hvorefter pestoen smages til med salt, peber og citron. Hæld pestoen på et skoldet glas og dæk med et tyndt lag olivenolie. Herefter kan pestoen spises med det samme eller opbevares på køl i cirka en uge. Du kan også vælge at fryse din pesto ned i mindre portioner, så du nemt kan tage en lille portion pesto op til madlavningen.

Smagen af lakrids i din have – med fennikel og anis

 
Løvstikke i blomst 

God sammen med løg

Smagen er fin sammen med løg og andre krydderurter. Friske stilke kan spises ligesom blegselleri, og stængler er blevet kogt med sukker og spist som slik.

Beskyt sandkassen – katte hader lugten

Den skarpe lugt af løvstikkeolier bruges sågar i parfumeindustrien. Et godt gammelt husråd anbefaler også løvstikkevand til at vande over børnenes sandkasse, da lugten afskrækker katte og hunde, der så ikke vil besørge der.

Kan løvstikke fryses?

Når du først har fået smag for denne herlige urt, vil den hurtigt tjene sig hjem som det grønne drys, og der bliver nok at dele ud af, også til naboer og venner. Krydderurten kan fryses, men pak den godt ind, da den ellers kan afgive lugt til andre frostvarer. Skyl og hak krydderurten, inden den pakkes i en pose til fryseren. Herefter kan den holde sig cirka seks måneder på frost.

Kan løvstikke tørres?

Tørret løvstikke
Foto: Getty Images.

Urten er særligt velegnet til tørring ligesom rosmarin, basilikum og timian. 

  • Start med at skylle og tørre krydderurterne grundigt. 
  • Klip stilkene af krydderurteplanten, og bred dem ud på en bageplade uden bagepapir. 
  • Tør dem nu ved 35-40 grader i otte timer.
  • Herefter kan du nemt nulre bladene af stilkene. Det er kun bladene, som skal bruges. Stilkene smides herefter ud. 
  • Put straks de tørrede urter i en lufttæt beholder.

Mest læste artikler