Den store guide til krydderurter

Ved du ikke, hvordan du skal komme i gang med at dyrke krydderurter derhjemme? Vi har lavet en guide, der kan hjælpe dig godt i gang med at dyrke velduftende og skønne urter til haven, køkkenet eller altanen.

Når du skal påbegynde et kryddeurteprojekt, kan du gribe det an på forskellige måder. Du kan vælge at så krydderurterne fra frø, eller udplante forkultiverede planter fra et havecenter. Du kan plante dem i staudebedet, i krukker eller køkkenhaven eller stille dem indendørs i vindueskarmen eller på altanen. 

Ligegyldigt hvad dit udgangspunkt er, skal du være opmærksom på en række forhold som sol, vind og vand. Desuden bør du være opmærksom på, at der findes både flerårige og enårige krydderurter. Du kan blive klogere på det meste her.

Krydderurternes egenskaber

Først og fremmest er krydderurter et fantastisk middel i køkkenet. De kan både bruges tørrede og friske og fremkalder en helt særlig smag og aroma. Endvidere har de et højt indhold af vitaminer og antioxidanter.

Krydderurter har været dyrket og anvendt af mennesker i årtusinder. Foruden deres gastronomiske egenskaber, har krydderurter været anvendt som lægeurt mod alverdens lidelser. Den dag i dag anvendes visse krydderurter stadig i naturmedicin, olier og parfume.

Krydderurter i haven

Krydderurterne kan placeres i både krukker, højbed og staudebed. De kan stå for sig selv, eller sammen med andre planter for at skabe et dekorativt bunddække. Mange krydderurter har en smuk og lang blomstring, og nogle planter er flerårige og kommer igen år efter år. Derudover tiltrækker urterne et væld af nytteinsekter som bier og sommerfugle. 

Det kan være fristende at erhverve sig krydderurter fra supermarkedets brede udvalg. Men disse vil i mange tilfælde have en skrøbelig og svag vækst, som ikke egner sig særlig godt til udplantning. Gå i stedet i dit lokale plantecenter, og anskaf dig krydderurterne der, eller dyrk dem fra bunden.

Krydderurter i vindueskarmen og på altanen 

Hvis du ikke har en have, kan du sagtens dyrke krydderurter alligevel. De egner sig nemlig godt til både vindueskarm og altan. Krydderurter er ikke pladskrævende og befinder sig fint i en lille potte. Det kan dog være en fordel at flytte planten fra plasticpotten den er købt i til en lidt større potte med dræn. 

I vindueskarmen får urterne ofte meget sol og varme, hvilket skaber gode og drivhuslignende forhold for planterne. Husk at vande rigeligt og undgå at placere krydderurterne nær æbler og pærer, da det forkorter urternes holdbarhed. 

På altanen klarer krydderurterne sig ligeledes udmærket, men du skal være opmærksom på skygge- og vindforhold og vælge planter ud fra de gældende forhold på din altan.

Krydderurter er ikke pladskrævende og befinder sig fint i en lille potte.

Såning af krydderurter

Hvis du ønsker at dyrke krydderurterne fra frø, kan det nemt lade sig gøre. I mange tilfælde vil det være bedst at forkultivere planterne. Det gøres ved at stikke de små frø i jorden i små potter eller en flamingokasse og opbevare dem lunt og fugtigt. Når de spirer, kan du udplante dem i større potter, og når udetemperaturen bliver tilpas varm, kan du plante dem ud i haven.

Pasning og pleje

Krydderurter er et vidt begreb der dækker over mange forskellige planter. Selvom de har mange fællestræk, kræver de individuel opmærksomhed når det kommer til pasning og pleje. Der findes imidlertid en række gængse råd, som er gældende for de fleste krydderurter. 

Generelt, skal krydderurter have minimalt med gødning, men rigeligt med vand. Gød højest dine planter en gang om måneden. For meget gødning kan påvirke urternes smag. 

Nogle krydderurter kræver mere vand end andre. Middelhavskrydderierne har hjemme under varmere himmelstrøg og behøver derfor ikke den samme mængde vand som de mere sprøde planter, som basilikum og persille. 

Sådan tørrer du friske krydderurter 

Hvis du vil være selvforsynende med tørrede krydderurter vinteren over, bør du høste og tørre dine friske krydderurter i løbet af sommeren og efteråret. Krydderurterne vil have størst aromaværdi lige inden blomstring, hvorfor du med fordel kan høste dem der. 

Når du skal tørre dine krydderurter, kan du lade dem lufttørre eller tørre dem i ovn, mikrobølgeovn eller dehydrator. Ved at lufttørre urterne, bevares flest af smagsstofferne, aromaerne og de æteriske olier, men de andre metoder er væsentlig mere tidsbesparende. 

Fremgangsmåden ved lufttørring er meget enkel. Pluk den mængde krydderurter du ønsker at tørre og lad dem ligge i små klaser, eller ophængt på en snor et skyggefuldt, lunt og tørt sted. Efter et par uger vil urterne være tørret helt ind. Put dem her efter på glas. 

Hvis der opstår kondens i glasset, er det udtryk for, at planterne ikke er tørret tilstrækkeligt ind. Tag da urterne ud af glasset, og lad dem tørre yderligere et par dage. Hvis urterne ikke er helt indtørrede, kan der opstå svamp. 

Hvis du ønsker tørringsprocessen overstået på en enkelt dag, kan du vælge at tørre urterne i ovnen, mikrobølgeovnen eller i en dehydrator. Vælger du en af de hurtige løsninger, vil det gå en smule ud over smag og aroma.  

Hvis du tørrer krydderurterne i ovnen, skal du sprede et tynd lag af urterne ud på et stykke bagepapir på en bageplade eller rist. Tør kun én slags krydderurt ad gangen. Tænd ovnen på 30 grader og lad urterne tørre i fire til syv timer. 

Hvis du vil tørre krydderurterne i mikrobølgeovnen, skal du tage en lille mængde krydderurter og placere på et stykke køkkenrulle. Indstil mikrobølgeovnen til dens varmeste funktion, og tør urterne i fire minutters tid. 

Krydderurter kan også fryses

Du kan også vælge at fryse dine krydderurter. Nedfrysning er den metode, der bevarer betydeligt flest smage, olier og aromaer. Krydderurter med saftige stængler, som kørvel og persille, egner sig bedst til frys. 

Når du skal fryse din krydderurter, kan du vælge at fryse dem som de er, eller hakke dem og komme dem i isterningebakker med lidt vand. Du kan også vælge at vædde dem med en smule olie, eller blanchere dem inden de fryses ned.

Nogle krydderurters blomstringsperiode varer næsten hele sommeren.

Enårige og flerårige krydderurter

Der findes både enårige og flerårige krydderurter. De enårige krydderurter holder kun en enkelt sæson og forsvinder i takt med frostgradernes komme. Af de enårige kan blandt andre nævnes:

Modsat de enårige krydderurter, kommer de flerårige krydderurter igen år efter år.  De flerårige krydderurter er som regel mere robuste, end de lidt mere porøse etårige. Nogle flerårige urter taber bladene om vinteren, mens andre forbliver grønne. Sidstnævnte kan høstes hele året rundt. Det er blandt andet tilfældet for urterne salvie og timian. Nedenfor ses flere eksempler på flerårige krydderurter. 

  • Citronmelise. 

  • Fransk estragon. 

  • Persille. 

  • Løvstikke.

  • Mynte.

  • Rosmarin. 

  • Purløg. 

Kan krydderurter tåle frost?

Nogle  af de flerårige krydderurter kan uden problemer tåle frost. Andre skal have lidt hjælp til at komme igennem de kolde måneder. Har du et drivhus, kan du placere krydderurterne der, indtil frostgraderne er forbi. 

Har du ikke et drivhus, kan du udplante dine krydderurter fra potte til bed. Det øger planternes chance for at overleve vinteren igennem. Du kan også at beskytte planterne med et grandække.  

Nogle planter har bedst af at komme ind i stuen vinteren over. Det gælder blandt andet laurbær og chili. 

Idenyts krydderurteguide

Vi har i en oversigt samlet en række af de allermest populære krydderurter som eksempelvis dild, basilikum, rucola, mynte og persille. Her kan du se, hvornår på året det bedst kan svare sig at plante urterne, hvor meget vand og sol de skal have, samt en række andre gode informationer, der er nyttige at være opmærksomme på, hvis man gerne vil i gang med at dyrke krydderurter derhjemme. 


Twitter Print

Mest læste artikler