Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på efterårets guld i skovbunden, og få Naturstyrelsens 7 gode råd om svampejagt. 

Så er det bare med at tage en kurv i hånden, sætte kurs mod den nærmeste skov og vende blikket nedad.

August måneds våde vejr og den efterfølgende varme har nemlig betydet, at det vrimler med svampe derude, og der er rig mulighed for at finde lidt ekstra lækkert til aftensmaden – både for nybegyndere og de mere svampekyndige.

– Svampesæsonen går normalt fra august til oktober, men er meget afhængig af vejret. Et godt svampeår er, når vi har en lun og fugtig sensommer, og det har vi netop i år. Jeg har selv været ude og samle flere gange og har fået både rørhatte og skørhatte med hjem i kurven efter kun en times jagt. Og det er bare med at komme afsted, for hvis vi får mange dage med varmt og tørt vejr, er de hurtigt væk igen, siger Jan Kjærgaard, der er naturvejleder i Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Led efter rørhatte langs skovveje

Vil du selv på jagt efter efteårets guld, anbefaler han, at du som nybegynder lægger ud med at lede efter rørhatte.

Den mest kendte og også velsmagende rørhat er Karl Johan. Den kan man kende på den brune hat, der ligner en overkrydder, og den solide stok, der øverst har et fint netagtigt mønster. Rørene er fra starten hvide og bliver med tiden gule til gulgrønne.

Rørhatte generelt vil gerne have luft omkring sig, og derfor finder man dem tit langs skovvejene, hvor de også kan stå i skygge for direkte sol.

Pas på giftige svampe

Man kan dog være uheldig og tage fejl af den og galderørhat, som ikke er giftig, men som smager bittert og derfor er uspiselig. Galderørhat har grovere net på stokken og hvide til lyserøde rørmundinger.

– Hvis du er det mindste i tvivl, om en svamp er spiselig eller ej, så lad den stå – og sørg for kun at tage de nye, friske svampe med hjem i kurven. De bedste er dem, der kun lige akkurat titter op af jorden. Derfor er det også en god idé at spise dem med det samme. Steg dem på panden og giv dem et opkog i fløde eller smid dem i sovsen. Svampe er lækre til alle slags retter, også frikadellerne, siger Jan Kjærgaard, der anbefaler, at man tilbereder svampene først, hvis man vil gemme dem til næste dag.

Hvor må jeg finde svampe?

Du må samle svampe, bær og frugt overalt i statens skove og naturområder til eget forbrug. Tommelfingerreglen er omkring en kurvfuld, så er der også til den næste skovgæst.

7 gode råd, når du skal på svampejagt

Der er spisesvampe i de danske skove hele året, men fra august til oktober finder du flest. Der er specielt gode muligheder for at finde rørsvampe, champignoner og de sidste kantareller. Der findes dog også mange giftige svampe, og derfor er det en god idé at følge Naturstyrelsens 7 råd om svampejagt:

  1. Spis kun svampe, du kender – er du det mindste i tvivl, så lad dem være.
  2. Indtag kun spiselige svampe og undlad at smage på dem, hvis du er i tvivl. 
  3. Brug kun friske svampe til madlavning,
  4. Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.
  5. Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.
  6. Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring evt. resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres.
  7. Pluk ikke svampe tæt på trafikerede veje eller industri, da svampe absorberer tungmetaller, hvilket er giftigt for kroppen i større mængder.

Læs meget mere om, hvilke svampe der er spiselige og giftige på Naturstyrelsens hjemmeside

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler