Sådan får du en mobil køkkenhave i krukker

Høst hjemmedyrkede grøntsager og krydderurter til middagsbordet helt uden køkkenhave. Du kan dyrke grøntsager og krydderurter i næsten hvad som helst - ganske ligesom sommerblomster. Brug krukker, kummer og indkøbsposer i stedet.

En lang sæson med egne grøntsager

Du kan dyrke et bredt udvalg af grøntsager og krydderurter i krukker, og skifte ud og så eller plante nyt i krukkerne i takt med, at du høster. På den måde kan du have hjemmedyrket grønt fra april-maj og langt ud på efteråret.

Så direkte eller plant ud

Mange grøntsager kan sås direkte i krukker, men du kan også købe småplanter og plante dem ud. Krydderurter kan det bedst betale sig at plante som færdige planter, så får du også glæde af dem med det samme. Beholderen skal bare være stor nok til at rumme tilstrækkeligt jord til rodvækst og have huller i bunden, så overskydende vand kan dræne væk.

Kombinér grøntsagerne med blomstrende planter

Vælg smukke krukker, der klæder hinanden, og supplér grøntsagerne med nyttige, blomstrende planter som tagetes, der hjælper med at holde skadedyr væk, og blomsterkarse, der har spiselige blomster. På den måde bliver din krukkehave både nyttig og dekorativ.

Den rette placering er vigtig

Placér krukkerne, så du kan komme til dem alle, og find et sted med masser af sol og læ. Der skal være mindst seks timers sol om dagen midt på sommeren, for at planterne udvikler sig optimalt. Sørg for at stille krukkerne med de højeste planter bagerst, så de ikke skygger for deres lavere kolleger. Det er også smart at placere krukkehaven et sted, hvor der er let adgang til vand.

Høst nyopgravede kartofler

Kartoffeldyrkning kræver god plads, men har du ikke den plads, er det oplagt at dyrke kartofler i enten en særlig kartoffelspand eller i en dyrkningssæk. Læg forspirede læggekartofler i dyrkningssækken med 10-15 cm jord og dæk dem med yderligere 5 cm jord.

Du behøver ikke at høste alle knoldene på en gang

Når de grønne skud begynder at strække sig, fyldes ekstra jord på i et par omgange, så knoldene kan udvikle sig under jorden. I den løse krukkemuld er det ikke nødvendigt at høste alle knoldene på en gang. Du kan godt få en hånd ned og snuppe nogle stykker til en kartoffelmad eller en anden delikatesse.

Mobil køkkenhave med indkøbsposer

Indkøbsposer af kraftigt plastik med flad bund er gode som mobil køkkenhave, du kan hanke op i og tage med hen til grill- eller bålsted. Det er en god idé at lægge en tom flamingokasse eller nogle gamle plastikpotter i bunden, før du fylder jord i posen, ellers skal der rigtig meget jord til.

Samme fremgangsmåde som i krukker

Fremgangsmåden er nøjagtig, som når du dyrker i krukker. Ny, gennemfugtet krukkejord kan tilsås eller tilplantes med en eller flere forskellige slags grøntsager eller krydderurter og passes løbende med vand og gødning.

Genvej til vanding med en kapillærkasse

Du kan få hjælp til vandingen med en kapillærkasse, der fungerer som et selvvandingssystem til en dyrkningssæk med planter. Kapillærkassen består af en vandbeholder og en overdel med tre rør.

Sådan bruger du kapillærkassen

Læg en dyrkningssæk (sæk med jord) oven på kassen og lav hul i sækken ud for hvert rør. Pres jord ned i kapillærkassens huller. Jorden vil som en væge suge vand op i sækken, hvor planterødderne kan forsyne sig efter behov. Dyrkningssække bruges typisk til tomater og agurker, men der kan dyrkes mange andre planter efter princippet.

Sådan vander du krukke-grøntsager

Planter, der dyrkes i en beholder, kan ikke sprede deres rodsystem så langt omkring og må nøjes med det vand og den næring, jorden i beholderen kan rumme. Det kræver stort set dagligt tilsyn. Stik en finger i jorden og mærk om den føles fugtig. Sørg for at vande, før jorden er helt tør. Udtørring kan ødelægge en lovende høst, også selv om grøntsagerne ikke dør. De kan udvikle sig dårligt og få bitter smag.

Sådan gøder du grøntsagerne

Gødning er helt afgørende for succes. Selv om der er gødning i krukke-mulden fra begyndelsen, spiser planterne den hurtigt op. Derfor skal du tilføre gødning efter devisen lidt men tit. Flydende gødning, der vandes ned i jorden – ikke på bladene – ugentligt, er den nemmeste metode.

Pasning af din krukkehave

 • Vand mindst hver anden dag – også i regnvejr.
 • Giv gødning hver uge. Brug flydende gødning sammen med vandet.
 • Lug fremspirende frøukrudt, så snart det dukker op.
 • Spul begyndende luseangreb med vandslangen.
 • Hold øje med snegleangreb – særligt i skumringstiden – og gør kort proces.
 • Så løbende pluksalat, rucola, spinat og radiser til friske forsyninger hele sommeren.
 • Brug altid ny jord og rene krukker til nye planter.

Det kan du dyrke

 • Pluksalat
 • Rucola
 • Spinat
 • Radise
 • Gulerod
 • Rødbede
 • Bladbede
 • Ært
 • Bønne
 • Løg
 • Porre
 • Krydderurter

Supplér grøntsagerne med nyttige, smukke planter – fx tagetes, der hjælper med at holde skadedyr væk.

Læs også: Sæsonens grøntsager – frugt og grønt i sæson netop nu

Mest læste artikler