Dyrk quinoa og amaranth i din egen have

Amaranth og quinoa er vigtige fødevarer i Sydamerika, men vinder også indpas herhjemme, da de er glutenfri og nærende. Inka-indianernes korn er i Danmark et-årige afgrøder, der kan dyrkes i haver for både deres pryd og nytteværdi.

Twitter Print

Pænt udvalg af amaranth-havesorter

Amaranthplanten er allerede kendt i danske haver som en et-årig sommerblomst, der kan bruges i buketter og i tørrede blomsterdekorationer. I dag findes et pænt udvalg af havesorter, der især dyrkes for de smukke blomsters skyld, men amaranth kan også dyrkes i køkkenhaven og bruges på forskellig vis. Det er især sorterne A. caudatus og A. cruentus, der anbefales til dyrkning for frøenes skyld.

Quinoa kan anvendes til mange ting

Quinoa er beslægtet med amaranth og er ligeledes en plante, der stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. Den bliver også kaldt for indianerkorn. Quinoa kan erstatte ris og majs i kosten. Frøenes proteinindhold er på højde med køds. Mel af quinoa kan anvendes til pasta. Quinoa er i familie med den almindelige ukrudtsplante svinemælde.

Brug bladene som spinat eller i salat

Når planten vokser i vejret og bliver ca. 2 meter høj, ændrer quinoa udseende og karakter og kan udvikle gule, orange, røde eller blålige bladfarver. I toppen udvikles en stor frø­stand ligesom på risplanten, hvorfor quinoa også kaldes for rismælde. Bladene kan koges og spises som spinat eller indgå i salater.

Gode for folk med glutenintolerance

Quinoa og amaranth er nu blevet særlig interessant i dansk kost, da disse frø har mange kvaliteter. Kornene indeholder optimal næringsværdi og intet gluten. Med det stigende antal glutenallergikere i Danmark må man netop se sig om efter andre råvarer til folk med glutenintolerance.

Find quinoa hos bager og helsekost

I dag er det almindeligt at se quinoabrød hos bageren. I helsekostbutikker findes både quinoamel og to slags hel quinoa – en hvid og en sort udgave. Quinoafrø skal vaskes godt inden kogning, da de indeholder saponiner, der kan give en bitter smag.

Sådan koger og sår du frøene

Frø koges i ca. 12 til 15 min. og serveres i stedet for ris som fyld i brød, suppe og andre retter. Hvis du ikke kan finde quinoafrø i frøbutikker, kan frø til madlavningsbrug godt anvendes til såning. Så frø ved at drysse dem i riller i køkkenhaven og så så tyndt som muligt. Udtynd, når planterne er ca seks til otte cm høje.

Sådan kan du bruge amaranth

Som spinatplante kan amaranth anbefales, og de unge sprøde stilke kan bruges som erstatning for asparges. De modne frøstande kan hænges op i fugleburet til piphans, som let kan komme til frøene. Frø til køkkenhaven kan købes i helsekostbutikker, hvor hele amaranthfrø sælges som fødevare. Frø til mad koges i ca. 12 til 15 minutter og kan indgå i supper, brød, kiks, stuvninger og bøffer.

Frø kan udsås i rækker i køkkenhave eller blomsterbed, og de spæde blade kan høstes som indslag i salater eller som kogt tilbehør. Så amaranth på samme måde som quinoa – så tyndt som muligt. En udvokset plante kan blive op til 2 meter høj afhængigt af sort.

Twitter Print

Mest læste artikler