Dyrk smagen af Toscana i din have

Basilikum, rosmarin og oregano er populære krydderurter fra Middelhavsområdet. Når du dyrker dem i din egen have, skal du gå lidt forskelligt til værks med de forskellige arter. Det danske klima kan være en barsk oplevelse for planterne.

Den robuste oregano

Der er ikke meget sarthed over oregano, der også kaldes vild merian. Nogle mener, at den er det rene ukrudt, fordi den meget flittigt sår sig selv. Du kan så oregano direkte på voksestedet, købe færdige planter, eller du kan fedte for en nabo, der allerede har planten.

Oregano er nem at dele

Grav den op, og del klumpen med en
greb. Oregano trives bedst et tørt og solrigt sted. Plant den fx i staudebedet, hvor den kommer igen år efter år ligesom stauderne.

Basilikum kræver varme

Basilikum er den mest varmekrævende af de tre middelhavsurter og kræver et absolut lunt sted i haven med masser af sol eller endnu bedre et drivhus. Planten tåler på ingen måde frost og er derfor et-årig her til lands.

Basilikum spirer i stuetemperatur

Du kan købe planter af basilikum, men den er så nem at formere fra frø, at det bedst kan betale sig. Basilikum spirer hurtigt ved stuetemperatur. Gå i gang i april, og så tyndt i fugtig spiremuld. Tryk frøene let ned i spiremulden, og dæk med plastik. De spirer i løbet af en uges tid.

Efter basilikummen er spiret

Derefter tyndes ud i planterne, men der kan sagtens være flere i en potte. Knib skuddene over to blade, hvis de bliver for langstrakte, så får du en busket plante til udplantning i juni.

Rosmarinplanten er sikker

Du kan også købe frø af rosmarin, men det kræver tålmodighed – det er sikrere at købe planter og plante dem ud. Rosmarin er en stedsegrøn, lille busk med blade, der minder om grannåle.

Andre nemme urter

I milde vintre og på lune steder kan den overvintre. Rosmarin har det fint i en tør, sandet jord og behøver masser af sol. Andre nemme urter til din have er: lavendel, salvie og timian.

Høst før blomstring – så bevarer du smagen

Krydderurter smager bedst og af mest, når det er de unge, friske skud, der høstes, før planten blomstrer. Du kan holde planterne unge (og ikke-blomstrende) længere ved at knibe dem, så de busker sig.

Pestoen kan fryses til senere brug

Oregano og rosmarin kan tørres. Høst friske skud om formiddagen, når duggen er fordampet, og planten er saftspændt. Lav mange små bundter frem for få store – så tørrer urterne bedre. Hæng bundterne med hovedet nedad et tørt og mørkt sted, til de er helt tørre.
Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler