Få succes med jordbær i haven

Jordbær fra egen have smager af langt mere, end dem du køber i butikkerne. Du kan sagtens selv dyrke dem i et bed i haven, og det er en god idé at blande flere sorter i bedet. Bedet skal også gerne vandes på en bestemt måde, og du kan også læse om, hvordan du laver gode stiklinger.

Derfor er egne jordbær så gode

Jordbær fra haven er noget helt særligt og meget anderledes end dem, man får i butikkerne. Egne jordbær får lov at blive siddende på planten, til de er fuldmodne, og aromaen er helt udviklet. De bliver ikke høstet i metermål række efter række, og der går ingen saftspænding tabt under transporten. 

Halm eller fiberdug mellem rækkerne

Det er en god idé at gøre lidt ekstra for jordbærbedet allerede i foråret. Læg sort fibertex eller et lag halm mellem rækkerne og ind under planterne. Det forhindrer, at bærrene bliver snavset til af jord og sørger for, at planterne tørrer hurtigere og derfor er mindre udsat for svampeangreb. Og det holder en stor del af ukrudtet væk.

Bedet skal gennemvandes

Mellem blomstring og høst skal bedet gennemvandes – gerne om morgenen – og mens bærrene modner færdig, er det en fordel at dække rækkerne med et net. Fuglene sætter nemlig også stor pris på jordbær. Stiklinger, som du selv har avlet derhjemme, er et godt supplement til dine nyindkøbte jordbærplanter.

Læg godt mærke til, hvilke af dine planter der giver de bedste bær, får færrest sygdomme og sætter de kraftigste udløbere.

Læs også: Jordbær – sådan dyrker, plejer og plukker du jordbær

Gode stiklinger

Fyld mindre potter med god jord, anbring dem under stiklingerne, og hold disse fast med en ståltrådsbøjle. To-tre uger senere har de dannet nye rødder og kan skæres fri af moderplanten. Et jordbærbed skal helst fornys med tre-fire års mellemrum. Unge planter giver større bær og er mindre modtagelige for svampesygdomme, fordi bladvæksten er mere åben.

Bland flere sorter

Nyplantning sker bedst, når de sidste bær er høstet, så de nye planter kan nå at skabe et godt rodnet i løbet af eftersommeren. Lad gerne jordbærbedet bestå af flere sorter. Dels forlænger det sæsonen, dels har man en reserve klar, hvis en af sorterne skulle svigte på grund af vejret netop det år.

Prøv disse gode sorter

Gode sorter er Honeoye, som modner sidst i juni, og i de kommende uger følger først Korona, så kommer Symphony og Polka samt endelig Dania og Pandora. Den sidste sætter bær så sent som midt i juli.

Bærrenes fjender

Foto: Scanpix/Nordfoto 
Gråskimmel optræder oftest, hvis det regner meget i blomstringstiden. Skimmelen breder sig fra bær til bær, som rådner og får grå pels af svampesporer. Forebyg ved sortsvalg og god afstand mellem rækker og planter.
Meldug viser sig som en hvid belægning – oftest på bladene. Forebygges ved sortsvalg, hyppig overbrusning og behersket brug af kvælstofgødning.

Mest læste artikler