Gem kun det bedste
En vellykket opbevaring begynder med en kraftig sortering. Brug ikke plads og kræfter på ting, som alligevel bliver kedelige på kort tid fx sommeræblerne, som helst skal spises lige fra træet. Vær kritisk og kassér alt, hvad der har pletter og skader.
Rødderne

Hvis rødderne absolut skal op, lægges de bedst i en beholder med fugtigt sand eller sphagnum, som stilles fx i et udhus eller en carport ved en temperatur omkring 0°. Hold øje med, at de ikke tørrer ud.
Æblerne

Stil de overdækkede kasser udendørs. Ved udsigt til vedvarende frost kan de pakkes ind i aviser og tæpper eller vintermåtter – husk at sørge for udluftning. På et beskyttet sted, fx i en carport, kan de på den måde holdes frostfri vinteren igennem.
Løgene

Kartoflerne

Frugt og grønt hver for sig
Frugt skal opbevares for sig selv. Den udskiller gasarten ethylen, som får kartofler og grøntsager til at visne.
En udtjent kummefryser kan gøre god gavn
Sørg for udluftning ved eventuelt at fjerne noget af gummilisten under låget. Hold desuden øje med, at indholdet ikke tørrer ud. Stil fryseren et diskret sted på nordsiden af huset. En beholder nedgravet i jorden er også et stabilt, koldt og fugtigt opbevaringssted.
Beholderen kan være alt fra en brøndring, et drænrør, en murerbalje med drænhuller til noget mere avanceret.
Forsyn beholderen med et låg, der er nemt at få af og på. Det skal have udluftningshuller og eventuelt noget isolering mod frost. Hvis du har drivhus og lyst til at gøre lidt ekstra ud af vinteropbevaringen, kan du indrette en permanent “kælder” under fliserne i midtergangen.
Pas på tyvene
