Grønkålen er tilbage i køkkenhaven og staudebedet

Grønkål har tidligere haft et dårligt ry, men er for alvor ved at blive taget til nåde igen både i køkkenhaven og prydhaven. Og grønkål er både en nem grøntsag at dyrke, og så er den fyldt med C-vitaminer.

I gamle dage havde man kålgårde

Kålgårde var navnet på de første køkkenhaver, og her var kålen den dominerende grøntsag, som blev flittigt brugt i den danske kost.

Hårdfør grøntsag

Grønkålen blev især plantet i køkkenhaverne, for den var hårdfør og kunne levere grønne smagfulde blade på trods af vinterkulden. Grønkålen er den ældste form for kål og skulle være den kål, der ligner de oprindelige stamformer mest.

Læs også: Få succes med grønkål i din have

Grønkål er fyldt med C-vitaminer

Den klarer sig godt i vinterkulden, så du året rundt kan plukke af de mørkegrønne krusede blade. Grønkål er også en sund køkkenurt med masser af C-vitamin, jern, kalk, karotin og B1-vitamin, så der er flere grunde til at sætte plads af til denne gamle og nyttige køkkenurt.

Grønkål i salat, som stuvet og i suppen

Grønkål kan indgå i salatskålen, og den kan koges og serveres stuvet, i suppe eller i gratin. Finthakket grønkål kan også bruges som persille a la grønt drys på madder. Kun fantasien sætter grænser for brugen af denne skønne kål.

I blomst om foråret

Når grønkål har overvintret i køkkenhaven vil den i løbet af foråret gå i blomst og afsløre mange gule korsblomster, der dufter af honning. Bierne tiltrækkes af den blomstrende kål, og vi kan selv nyde de gule blomster i salater og andet.

Frøhylstre i wokken

Efter afblomstring vil de umodne frøhylstre kunne bruges i wokretter. Den blomstrende kål tiltrækker flere insekter til haven, så derfor vil det være synd at hive de gamle kålstokke op, før de har blomstret.

Tre gode sorter af grønkål

Der findes flere gode sorter i handelen, som yder godt og samtidig tager sig godt ud:

  • Pentland Brig er en hårdfør sort, som udvikler lange broccoliagtige skud året efter.
  • Redbor udvikler efter frost mørkviolette krusede blade, som bliver flottere, jo mere kulde den udsættes for.
  • Red Russian bliver til en flot fligetbladet grønkål med mørke violette ribber.

Mest læste artikler