Højbede i køkkenhaven og blomsterhaven

Med et højbed i haven får du en pæn, nem og overskuelig måde at dyrke både grøntsager, krydderier og sommerblomster på. Vi guider dig til, hvordan du forlænger sæsonen i køkkenhaven, hvad du kan dyrke, og hvordan du bedst plejer jorden i dit højbed her - og giver dig 11 bud på smukke og praktiske højbede til haven. 

Der er mange gode grunde til at anlægge et højbed (eller flere) i haven. Det giver en tidligere start på havesæsonen, du kan dyrke alt fra krydderurter til stauder, det er godt for din ryg – og uanset om du vælger et i træ, stål eller plastik, vil det pynte flot i haven.  

Derfor har vi samlet alt, hvad du behøver at vide om højbede her – og fundet masser af inspiration til, hvordan du kan lave dit eget, smukke bed i haven. 

Alt du skal vide om højbede

Klik på det emne, du gerne vil være mere om: 

Hvad er et højbed?

Et højbed er i al sin enkelhed et bed, der er etableret oven på havejorden med en kant af træ, sten eller metal til at holde jorden på plads. Dyrkningsbeting­elserne i et højbed er noget særligt, fordi det er hævet i forhold til havejorden.
 
Det betyder, at vinterens fugtighed hurtigt kan dræne væk fra jorden om foråret, så jorden bliver tidligt lun. Et højbed forlænger med andre ord sæsonen. Til gengæld skal du regne med at skulle være lidt mere påpasselig med vanding i tørre perioder.

Et højbed forlænger sæsonen

Et højbed er en god måde at give dine urter og grøntsager et forspring. Men det smarte bed er ikke kun den ultimative løsning for dine afgrøder – det er også optimalt for dig. Det skåner nemlig både ryg og knæ for dårlige arbejdsstillinger.

Jord til dit højbed

Ekstra god jord

Når du etablerer højbede, kan du nøjes med at forbedre jorden inden for den ramme, planterne har at vokse i.
 
Forbedring af jorden, så den bliver optimal til plantevækst, betyder, at der skal tilføres organisk materiale. Det kan fx være velomsat kompost eller endnu bedre omsat staldgødning.

Grav jorden igennem

Før du etablerer bedet, skal jorden under det graves godt igennem. Det kan være tungt, hvis jorden er meget leret, men du kan glæde dig over, at det er sidste gang, du graver.
Højbedet skal placeres på den bare jord, så der er kontakt til de dybereliggende jordlag. Derpå kan kanterne sættes op, og havejorden iblandes jordforbedrende materiale, så det fylder rammen op.

Tilfør nyt jord til højbede hvert forår

Fra år til år vil du opleve, at jorden i bedet synker lidt sammen i takt med, at det organiske materiale i jorden nedbrydes. Derfor kan du med fordel tilføre et nyt lag kompost eller lignende hvert forår, før du indleder sæsonen.

Kun en meter bred

Dimensionerne er vigtige. Det enkelte bed må ikke være mere end en meter bredt. Fidusen er, at du skal kunne nå ind over hele bedet, så du aldrig behøver at træde på jorden.

Når du undgår færdsel på jorden, sikrer du en god jordstruktur.

Det er netop derfor, du slipper for at skulle grave jorden igen.

Højbede er dejligt nemme at vedligeholde. Og de optimale betingelser gør det muligt at dyrke tættere end normalt, og det giver mindre plads til ukrudt.

Samtidig er det langt mere overskueligt at luge det ukrudt, der dukker op alligevel, fordi man kan koncentrere sig om et afgrænset område.

Hvad kan man dyrke i et højbed?

Højbede med køkkenhave, blomsterbede og staudebede.

Krydderurter, sommerblomster og stauder

Normalt er det grøntsagsdyrkning, man forbinder med højbede. Men du kan dyrke mange forskellige planter i de høje bede, hvor de gode dyrkningsbetingelser også vil komme fx krydderurter, sommerblomster, stauder og jordbær lige så meget til gode som grøntsagerne.

Se hvilke grøntsager og krydderurter, der er nemme at passe i køkkenhaven. 

Sæsonen i højbedet starter tidligere

Plante- og såsæsonen starter tidligere i et højbed end end i en almindelig have eller køkkenhave. Frosten slipper nemlig hurtigere sit greb om jorden om foråret, og jorden i højbedet varmes også tidligere op. 

Undgå dræbersnegle og trykimprægneret træ

Sneglehegn mod dræbersnegle

Hvis din have er plaget af dræbersnegle, kan du bruge sneglehegn som kanter omkring dine højbede. Hegnet holder alle snegle ude. Mange præfabrikerede højbede i metal kan også vælges i version med sneglekant.

Pas på med trykimprægneret træ

Undgå trykimprægneret træ, hvis du vil gro spiselige grøntsager i højbedet. Der er for mange kemikalier i denne form for træ. De kan risikere at trænge ned i jorden og senere op i planterne. 

Skal du købe eller bygge dit eget højbed? 

Højbede er en praktisk og enkel måde at skabe et levende forrådskammer i haven. De hævede bede kan bygges selv eller købes i mange forskellige udgaver.

Byg selv et højbed

Bedene findes i alle mulige forskellige udformninger. Konstruktionen er så enkel, at mange selv vælger at bygge deres højbed. Leder du efter et rustikt højbed, så kan du finde en udførlig vejledning på et gør-det-selv højbed her på idényt.

Højbede kan også bygges op af belægningssten, og de kan også anbringes på ben. 

Køb et højbed

Skal det gå hurtigere, bugner markedet af højbede. Højbede i forskellige træsorter er rigt repræsenteret på markedet. I metal findes de både i galvaniseret stål og jern – med eller uden sneglekant. Vil du gerne have et mobilt højbed, så findes der også plantekasser på hjul.

Se 11 inspirerende bud på højbede

1. Højbed med bænk

Vi starter med et af de meste fristende højbede. Her har højbeddesignere taget skridtet fuldt ud og satset på komfort. Se selv, hvordan man bygger dette højbed på goodhomedesign.com.

2. Lukket bed

Et højbed som en lille miniaturehave med egen havelåge scorer også højt på hyggeskalaen.

3. Højbed i fri form

Hvis man bygger sit eget højbed, kan man selv bestemme den form, der passer til sin grund.

Noget af det vigtigste ved et højbed er, at det ikke er for bredt. Tommelfingerreglen siger højst én meter bred. Hvis det er breddere end det, kan det være svært at række henover det. Så kan man blive nødt til at jokke op i bedet, og det kommer der ikke noget godt ud af i sådan en minihave. 

Kilde: goodhomesdesign.com

4. Rustikt bed

Dette højbed kan fås pr. postordre i USA. Listeprisen er 170 dollars. Benene gør højbedet mere mobilt. Der er dog den udfordring ved denne type af højbede, at højbedet har en bund.

Rødderne kan derfor ikke vokse videre ned i jorden under højbedet. Man bør også ved højbede på ben udtænke en strategi for, hvordan man undgår for meget fugt i bunden af benet, som for eksempel kan opstå ved skybrud og heftige regnskyl.

Kilde: gronomics.com

5. Flettede højbede

Højbede findes naturligvis også i fletversioner. Dette højbed har en kapacitet på 120 liter. Dette fletbed er faktisk udstyret med en bundprop, som gør det muligt at lede vandet væk. 

Kilde: keter.com

6. Højbed i cedertræ

Højbede findes også i alle mulige forskellige slags træsorter. Dette kileformede højbed er lavet i cedertræ. Prisen er ca. 220 dollars.

Trykimprægneret træ er ideelt til at præservere højbedet i mange år fremover. Der kan dog være en hage ved højbede i trykimprægneret træ, hvis man ønsker at bruge bedet til spiselige grøntsager. Kemien i træet kan nemlig desværre finde vej til jorden og til planterne i bedet.

Kilde: allplanters.com

7. Højbede med tag

Det kan være en god idé med et rulletag til sit højbed, hvis man gerne vil beskytte sine afgrøder mod dyr og insekter.

Den type højbede findes der mange af på markedet. Vil man gerne spare nogle penge, kan man også vælge at bygge et buetag over højbedet ved hjælp af nogle få hoolahopringe. Se, hvordan man gør på linket herunder: 

Kilde: littlethings.com 

8. Gør-det-selv 

Er man først ude i DIY-løsninger er mulighederne uendelige.

Dette højbed er bygget op af cementblokke. Fidusen i denne mikrohave er, at højbedet bliver et potpourri af mange små haver og et enkelt stort højbed.

Se hvordan, man griber det an på video på Burpee Home Gardens.

9. Højbed i plastik

Ligesom der findes sandkasser i plastik, findes der også højbede i plastik.

Det er som regel både en ret billig og en temmelig praktisk løsning. Denne version af plastikhøjbedet koster ca. 118 dollars. Med i prisen følger også et plastiktag, som kan rulles henover højbedet.

Hvis man forresten mister lysten til at være minigartner, inden plastikhøjbedet når frem med pakkeposten, så kan man overveje at konvertere det til en sandkasse til børnene. Det er stor set den samme konstruktion, der benyttes til de sandkassen og højbedet. “Indholdet” er bare lidt forskelligt. 

Kilde: amazon

10. De utallige muligheders bed

Højbede vinder frem i disse år. Måske er de bare mere i pagt med tiden. De er for eksempel mere overskuelige og mindre tidskrævende end hele haver.

Højbede gør med deres begrænsede areal ganske enkelt havearbejdet til en lyst, og de garderer mod at havearbejdet bliver til en pligt.

Hurra for højbedene!

Kilde: iStockphoto

11. Højbed i stål

Lav et bed med smukke plader i råstål eller cortenstål. Cortenstål er hårdere end almindelig stål, og det ruster til en flot ensartet rødlig farve. Du kan selv sammensætte dit bed, ved at bestille siderne i de længder du gerne vil have, og på den måde selv sammensætte størrelsen på højbedet.

Kilde: Godjord.dk


Læs også: Succes og indretning med plantekasser

Mest læste artikler