Hvide jordbær på vej til Danmark

Det røde jordbær har fået en lillebror: pineberry eller på dansk - ananasjordbær. Tager du til London, er pineberries allevegne. Så kan det nok ikke vare længe, før det smukke jordbær med bismag af ananas også bliver allemandseje i Danmark.

Det hvide jordbær

Først gang man ser et “pineberry”, må man lige knibe med øjnene. Er det et umodent jordbær eller er det noget helt andet?

Faktisk er det lige så meget et jordbær, som de røde jordbær, vi spiser i kilovis om sommeren. De forskellige røde jordbær, der vokser og sælges i Danmark, er nemlig ligesom de hvide jordbær også fremavlede hybrider, der har vist sig at være de mest produktive, aromatiske og salgbare på vores marked.  

Naturligt hvide jordbær

Pineberries er jordbær, der har aner tilbage i Sydamerika. Bærret er en krydsning mellem et nordamarikansk jordbær (Fragaria virginiana) og et sydamerikansk jordbær, som hedder Fragaria chiloensis,hvilket direkte oversat betyder “jordbær fra Chile”.

Vilde jordbær fra Sydamarika er faktisk fra naturens side hvide. Der har derfor ikke fundet noget genetisk modificering af bærret sted, som onde tunger ellers ville vide. 

Hvordan smager pineberries?

Pineberries er sprogligt set en krydsning af pineapple og strawberry. Navnet skyldes, at “Ananasjordbærret” faktisk efter sigende har en diskret bismag af ananas.

Ananasjordbærret er lidt mindre end vanlige jordbær. Skinnet er hvidt, også når bærret er modent. Frøene uden på jordet er derimod røde. 

Der er forskellige meldinger om smagen af pineberries. Smagen beskrives blandt andet som en citrus-smag, der melder sig, når man bider i bærret.

En enkelt smagsekspert giver ifølge det engelske dagblad, The Guardian, denne beskrivelse af smagsoplevelsen: “det dufter af jordbær. Det smager af – vand. Med sødemiddel i. Det er afskyliget”.

Men engelske smagsløg kan være meget konservative, så det vidnesbyrd må ind til vidwew stå til troende – indtil Netto, Føtex eller Fakta lader os almindelige forbrugere selv smage på den forbudne frugt.

Læs også: Jordbær – sådan dyrker, plejer og plukker du jordbær 

Tyggegummi-jordbærret

Det varer næppe længe, inden dagligvarekæderne og grønthandlerne begynder at teste pineberries af.

Når disse ananasjordbær har fået fodfæste, så er tiden måske inde for næste krydsning på markedet: Strasberries, som er jordbær, der ligner hindbær eller Bubblegum Strawberry, som efter rapporterne at dømme smager som “Hubba bubba tyggegummi”.

Mest læste artikler