Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring - køkkenhaven kan nemlig sagtens opstå i vindueskarmen eller på altanen. Her får du fire tips til den alternative køkkenhave.

Selvom du hverken har have eller højbed at gøre godt med, kan du sagtens dyrke den køkkenhave, du går og drømmer om. Faktisk kan en køkkenhave i vinduet eller på altanen have flere fordele, fortæller Kamilla Høy, der er planteekspert i Plantorama, i en pressemeddelelse. 

Nogle planter trives faktisk bedre i en potte i vindueskarmen eller på altanen end i havejorden, ligesom dyrkningen i mange tilfælde også går hurtigere. Der er altså ingen grund til at gemme køkkenhavedrømmen til den dag du flytter i hus. Både bær, krydderurter, frugter og grøntsager kan med fordel få plads i den alternative køkkenhave. 

Læs også: Højbede i køkkenhaven og blomsterhaven

Læs også: Indretning af altan – sådan gør du

Fire tips til køkkenhave i vindueskarmen og på altanen

Udnyt pladsen 

Uanset om du har en altan eller blot en vindueskarm til rådighed, har du et relativt lille manøvrerum. Forsøg derfor at udnytte pladsen optimalt. Altankasser giver ekstra plads udenpå gelænderet, med en plantevæg kan du udnytte plads i højden, og på en reol eller et trappesystem kan man skabe gode vækstbetingelser i mange potter og krukker. 

Tænk på vind og vejr 

Til altanen bør man vælge sine planter efter både sol og vind, som begge spiller en vigtig rolle. På en solbeskinnet, varm altan kan du dyrke både tomater og agurker, men har du derimod mest skygge, er det bedre med for eksempel rodfrugter, salat eller jordbær. På grund af højden over jorden er der ofte også mere vind på en altan end i en have, som er med til at udtørre jord og planter hurtigere, så husk at vande oftere. I vindueskarmen er lysindfaldet den afgørende faktor, og for at opnå størst succes med køkkenhaven er vinduer med morgensol at foretrække. 

Bland dine afgrøder 

I både krukker og altankasser kan du overveje at blande forskellige planter. Mange planter trives bedst sammen med andre arter, og når man blander dem, skaber planternes forskellige højder helt naturligt flere niveauer i krukken eller altankassen. Det er for eksempel nemt at blande jordbærplanter, radiser og spinat eller tomater, gulerødder og persille. En række krydderurter, blandt andet citrontimian og rosmarin, virker samtidig frastødende på larver og flyvende insekter og kan derfor med fordel placeres blandt andre spiselige grøntsager og bær. 

Så, vand og gød 

Det er skønt at kunne høste direkte af køkkenhaven i vinduet eller på altanen, og hvis du gerne vil kunne gøre det løbende gennem længere tid, er det en god idé at så nye frø med et par ugers mellemrum. Der skal vandes jævnligt, og planter, der står i vindueskarmen i mere end en måned, har godt af regelmæssigt at få tilført lidt flydende næring.

Du kan læse idenyts store krydderurteguide her.

Mest læste artikler