Jordskokker – så nemt er det at dyrke rodfrugten med den nøddeagtige smag

Jordskokker er en genial plante. Den er supernem at dyrke og kan overvintre i jorden. Det bedste plantetidspunkt er april/maj. Følg disse enkle jord, så har du spandevis af den lækre rodfrugt med den nøddeagtige smag, når alle andre planter tager på vinterferie.

Jordskokker er nemme ar dyrke

Jordskok, Helianthus Tuberosus, har ikke været så populær de sidste hundrede år. De senere år er den igen begyndt at dukke op i forretningerne og er hurtigt blevet en populær, men dyr vare. Dyrk den selv, den er nem, den passer sig selv og kan høstes, når der er mangel på andre friske grøntsager. Og det er langt billigere at dyrke den, end at købe den i butikken.Læs også: Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven

Jordskokker har en nøddeagtig smag

Jordskokker smager som en blanding af kartofler og artiskokker med en dejlig nøddeagtig smag. De er lækre som chips og purerede i supper. Kogte, varme eller kolde som tilbehør, eller i salater. De kan også indgå som en del af en rustik kartoffelmos.

Jordsskokken er flerårig

Jordskok er en flerårig og hårdfør plante. I Danmark blomstrer den sjældent og sætter næsten aldrig frø, derfor dyrkes den fra en knold. Knolden kan lægges fra november til maj, bare jorden ikke er frossen. Lægning i april og maj er bedst. Knoldene lægges som kartofler og hyppes på samme måde hen over sommeren. Jordskokker fortrækker let jord.

Kræver næsten ingen pasning

Den er nem at dyrke og kræver stort set ingen pasning. Dog er den ret sulten og skal derfor gødes 2-3 gange i løbet af sæsonen. Til gengæld kan den som regel klare sig uden vanding, da den har et dybtliggende rodsystem. Jordskokker bliver op til 2 meter, så den skal placeres med lidt omhu så den ikke skygger for andre afgrøder.

Lad jordskokken blive i jorden

Jordskokker tåler en del frost, og overvintrer helst på voksestedet. Du kan begynde at høste i oktober-november afhængig af sorten. Hvis du dækker jorden med et lag af halm, blade eller vintermåtter som isolering, kan du grave dem op, selvom det er frostvejr.

Husk at gemme læggeknolde

Husk, at gemme knolde til næste års afgrøde. Læggeknolde skal være så glatte som muligt og fri for skader. De skal veje 30-40 gr. Opbevar dem fugtigt og køligt ved ca. 1-2°C, fx i fugtigt sand og plant dem påny i april-maj.

Jordskokker breder sig hurtigt

Jordskokker kan brede sig temmelig hurtigt. Så sørg for, at den gror lidt afsides fra andre afgrøder og prøv at få alle knolde med op, når du høster. Den spirer nemlig villigt fra selv den mindste knold.

Andre vinterafgrøder i køkkenhaven

Mange af vores traditionelle vintergrøntsager kan opbevares på voksestedet vinteren over. Med et minimum af arbejde, kan du høste hele vinteren.

Opbevaring i jorden, dækket af halm eller vintermåtte:

Jordskok
Vintergulerod
Hvidløg
Vinterporre
Persillerod
Pastinak
Skorzoner

Overvintring i drivbænk, dækket af halm:

Vinterhvidkål
Rødkål

Planter der passer sig selv:
Grønkål
Rosenkål

Opskrifter med jordskokker

Der finde mange lækre opskrifter, hvor jordskokker indgår. Én af dem finder du her på idényt. Ellers kan vi kun opfordre til at gå på jagt efter opskrifter i din kogebogssamling eller på nettet. Jordskokker skuffer sjældent. Her er et par opskrifter, du kan søge på.

  • Jordskokkesuppe
  • Jordskokkechips
  • Unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker. Se opskriften her på idényt.
  • Bagte jordskokker
  • Pasta med jordskokker

Mest læste artikler