Jordskokker er nemme ar dyrke
Jordskok, Helianthus Tuberosus, har ikke været så populær de sidste hundrede år. De senere år er den igen begyndt at dukke op i forretningerne og er hurtigt blevet en populær, men dyr vare. Dyrk den selv, den er nem, den passer sig selv og kan høstes, når der er mangel på andre friske grøntsager. Og det er langt billigere at dyrke den, end at købe den i butikken.Læs også: Den kraftfulde løvstikke er tilbage i køkkenhaven
Jordskokker har en nøddeagtig smag
Jordskokker smager som en blanding af kartofler og artiskokker med en dejlig nøddeagtig smag. De er lækre som chips og purerede i supper. Kogte, varme eller kolde som tilbehør, eller i salater. De kan også indgå som en del af en rustik kartoffelmos.
Jordsskokken er flerårig
Jordskok er en flerårig og hårdfør plante. I Danmark blomstrer den sjældent og sætter næsten aldrig frø, derfor dyrkes den fra en knold. Knolden kan lægges fra november til maj, bare jorden ikke er frossen. Lægning i april og maj er bedst. Knoldene lægges som kartofler og hyppes på samme måde hen over sommeren. Jordskokker fortrækker let jord.
Kræver næsten ingen pasning
Den er nem at dyrke og kræver stort set ingen pasning. Dog er den ret sulten og skal derfor gødes 2-3 gange i løbet af sæsonen. Til gengæld kan den som regel klare sig uden vanding, da den har et dybtliggende rodsystem. Jordskokker bliver op til 2 meter, så den skal placeres med lidt omhu så den ikke skygger for andre afgrøder.
Lad jordskokken blive i jorden
Jordskokker tåler en del frost, og overvintrer helst på voksestedet. Du kan begynde at høste i oktober-november afhængig af sorten. Hvis du dækker jorden med et lag af halm, blade eller vintermåtter som isolering, kan du grave dem op, selvom det er frostvejr.
Husk at gemme læggeknolde
Husk, at gemme knolde til næste års afgrøde. Læggeknolde skal være så glatte som muligt og fri for skader. De skal veje 30-40 gr. Opbevar dem fugtigt og køligt ved ca. 1-2°C, fx i fugtigt sand og plant dem påny i april-maj.
Jordskokker breder sig hurtigt
Jordskokker kan brede sig temmelig hurtigt. Så sørg for, at den gror lidt afsides fra andre afgrøder og prøv at få alle knolde med op, når du høster. Den spirer nemlig villigt fra selv den mindste knold.
Andre vinterafgrøder i køkkenhaven
Mange af vores traditionelle vintergrøntsager kan opbevares på voksestedet vinteren over. Med et minimum af arbejde, kan du høste hele vinteren.
Opbevaring i jorden, dækket af halm eller vintermåtte:
Jordskok
Vintergulerod
Hvidløg
Vinterporre
Persillerod
Pastinak
Skorzoner
Overvintring i drivbænk, dækket af halm:
Vinterhvidkål
Rødkål
Opbevaring i jorden, dækket af halm eller vintermåtte:
Jordskok
Vintergulerod
Hvidløg
Vinterporre
Persillerod
Pastinak
Skorzoner
Overvintring i drivbænk, dækket af halm:
Vinterhvidkål
Rødkål
Planter der passer sig selv:
Grønkål
Rosenkål
Opskrifter med jordskokker
Der finde mange lækre opskrifter, hvor jordskokker indgår. Én af dem finder du her på idényt. Ellers kan vi kun opfordre til at gå på jagt efter opskrifter i din kogebogssamling eller på nettet. Jordskokker skuffer sjældent. Her er et par opskrifter, du kan søge på.
- Jordskokkesuppe
- Jordskokkechips
- Unghane med bagte rodfrugter og syltede jordskokker. Se opskriften her på idényt.
- Bagte jordskokker
- Pasta med jordskokker