Kulør på køkkenhaven
Når stativerne i supermarkedet og på planteskolen bugner med spændende urte- og blomsterfrø, er det tid til at planlægge, hvilke glæder den kommende dyrkningssæson skal byde på. Og hvad skal man så vælge at dyrke denne sommer? Det sædvanlige? Eller noget lidt anderledes? Måske noget med farver, der kan bryde alt det grønne?
Blålilla bønner giver køkkenhaven kulør.
De naturlige
Måske er det i år, du skulle prøve at dyrke den dekorative bladbede. Den har de flotteste stærkt røde, gule eller sølvhvide stængler og ribber og store, saftigt grønne blade. Stilkene kan tilberedes som bønner eller asparges, og bladene som spinat. Bladbeder sås direkte ude på friland i foråret.
De anderledes
Mulighederne er dog langtfra udtømt. Flere af de almindelige grønsager findes i sorter med andre farver end den sædvanlige.
Du kan vælge en højtvoksende skalært med navnet Blauwschokker med blålilla bælge. Det er kun ærterne indeni, der spises, og de er normalt helt grønne. Stangbønnen Blauhilde har en mørk rødlilla bælge, som bliver grønne, når de bliver kogt.
Grønkål og lilla gulerødder
Grønkål er en dejlig ting i køkkenhaven og et fantastisk vitamintilskud hele året. Den kan høstes vinteren igennem – frosten får den kun til at smage endnu bedre – og selv i det tidlige forår kan der nippes nye, spæde skud. En rødbladet sort hedder Redbor. Selv en gulerod kan være lilla, om end under jorden. Sorten Purple Dragon er ikke mindst dekorativ revet i salatskålen.
Hvide agurker og lilla blomkål
Både asieagurk og græskar kan være helt hvide og hedder henholdsvis Bianco Lungo og White Bush. De er begge meget velegnede til syltning. Blomkål (Grafitti) kan også have lilla blomsterhoveder.
Læs på frøposen
Den enkleste dyrkningsanvisning finder du bag på frøposen. Her er oplysninger om såog høsttid, planteafstand, placering og højde og en lille tegning af kimplanten, som er det første, der dukker op af jorden.
Kun til pynt
Prøv også at afsætte et bed til pyntekål (Brassica oleracea). Ikke for at spise af den men for at have et værdifuldt supplement til terrassens krukker, når de sidst på sommeren begynder at hænge med næbbet. Fra august står pyntekål med mange forskellige flotte farver. Der kan blive 60 planter ud af en pose frø, så der er mange penge at spare frem for at købe udplantningsplanter, når den tid kommer.
Af Ulla Sørensen, 603
Foto: Stockfood/Scanpix
|