Lækre løg til din køkkenhave

Prøv løgsorter, der er velsmagende og anderledes, i urtehaven. Hvidløg, etageløg, purløg, kinesisk purløg og pibeløg - de trives bedst i velnæret jord, og bør vandes i tørre perioder for at udvikle løg og toppe. Har du ældre planter, vil disse have godt af at få ny jord eller blive delt hvert 4. år.


Pibeløg spirer tidligt

Den saftige pibeløg, Allium fistulosum, som også kaldes snitløg og vinterløg, spirer tidligt. Selve løgene er kun svagt udviklet, så det er de hule og saftige blade, der bruges. Pibeløg trives bedst i en veldrænet næringsrig jord. De formeres ved frø eller ved at dele ældre planter. Ældre planter graves op og deles i flere stykker, der plantes med 25 cm’s afstand. Du kan også grave en klump pibeløg op om efteråret og sætte den drivhuset, så har du friske blade i marts.
Læs også: Tallerkensmækker – få tips til nem såning og udplantning

Foto: Annemette Olsen

Etageløg kan blive lige så høj som dig selv
Etageløg, Allium cepa var. viviparum, som også kaldes fx luftløg og træløg, kommer tidligt.
Det latinske navn viviparum betyder “levende-fødende” og hentyder til yngleløgene, der efter afblomstring udvikles på de høje blomsterskafter. Planten får også løg under jorden. Etageløg formeres ved, at løgene i toppen spredes over jorden. Er jorden god, vil en plante kunne blive mandshøj. Læg evt. topløg små potter om efteråret, og plant ud i foråret.
Foto: Annemtte Olsen
Hvidløg – det skarpeste krydderløg
Hvidløg, Allium sativum, har flade og porrelignende blade. Hvis du vil have held med at dyrke store spændstige hvidløg, bør feddene lægges i en varm og velgødet jord. Nogle har gode erfaringer med at lægge dem i september, mens andre venter til april/maj. Feddene lægges i 5 cm dybe riller med 15 cm’s afstand. De færdige løg tages op af jorden i august, så snart toppen er visnet. Grav dem op med en greb, og lad dem ligge og tørre i solen. Om foråret, når hvidløgsranken begynder at spire, kan du dele løgene og lægge de spirede fed potter i vindueskarmen. Den grønne top bruges som grønt drys på maden.
Foto: Annemette Olsen
Den traditionelle purløg
Purløg, Allium schoenoprasum, kan formeres fra frø eller ved deling af ældre planter. Frøene sås i april, men da spiringen er langsom, vil du først kunne høste af disse planter året efter. Du kan i stedet købe en potte purløg, dele rodklumpen og plante den ud, når du har brugt den grønne top. Vil du have friske forsyninger sommeren igennem, bør du jævnligt studse planten.

Kinesisk purløg – en mellemting mellem hvidløg og purløg
Kiniesisk purløg, Allium tuberosum, har blade, der smager af en mellemting mellem hvidløg og purløg. Planten kaldes også for kinaløg eller hvidløgspurløg og fås i velassorterede fødevarebutikker. I juli og august blomstrer planten med hvide blomster. Den formeres ved frø eller ved at dele ældre planter om foråret.

Læs også: Allium – elegante prydløg med enestående blomsterstande

Mest læste artikler