Morten Messerschmidt gik ned med stress: Haven hjalp ham på fode igen

MIT HUS- OG HAVEPROJEKT: Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti, er til finere madlavning krydret med urter fra egen have. Urtehaven har skabt kolorit i køkkenet hos familien Messerschmidt i mange år. Overraskende nok blev den også hans redning, da han havde det værst.

Morten Messerschmidt i urtehaven

Hvad er det seneste projekt, du har lavet i hus og have?

Det er min lille urtehave på 6 m2. Jeg gravede selv af og lugede ud og fjernede sten. Det var et kæmpe arbejde, men nu har jeg en lille urtehave, som jeg kan bruge timer på at hygge om.

Hvornår fandt det sted? 

Det er flere år siden, jeg anlagde den, men man bliver jo aldrig rigtig færdig med sådan en urtehave. Jeg finder hele tiden på nye ting, jeg gerne vil plante. Jeg har for eksempel en stor, flot estragonplante, som jeg er meget glad for. Der er også rosmarin-planten, som har en helt fantastisk duft. Lige nu går jeg og overvejer, hvordan jeg får dem gennem vinteren. Sidste år brugte jeg halm, hvilket ikke gik særlig godt, så i år vil jeg prøve et helt nyt dækken.

Hvad giver din urtehave dig?

Den giver mig ro. Det er altid mig, der laver mad, og der er urtehaven mit lille helle. Det første, jeg gør, efter jeg har placeret indkøbene på køkkenbordet, er at gå ud i urtehaven. Så går jeg og dufter til alle krydderurterne og overvejer, hvilke ingredienser jeg skal bruge i madlavningen. 

Jeg kan lukke al politik ude, når jeg går rundt derude. Jeg har altid haft travlt, men efter jeg er blevet formand, har jeg særligt meget at se til. Der kan jeg mærke, at jeg har brug for at lave noget helt andet. Jeg elsker, at man kan dufte og smage alting i en urtehave. Der er både omsorg og ren nydelse i det. 

Hvad har overrasket dig mest undervejs?

Det er, at der kan blive ved med at komme sten. Det er som om, de kommer op fra undergrunden. Hver eneste forår begynder jeg forfra. 

Ukrudtet er også en årligt tilbagevendende begivenhed, som kan overraske mig. Der kan det godt give lidt dårlig samvittighed, hvis det har fået lov at vokse, og krydderurterne er forsvundet i ukrudt.

Hvad er det bedste råd, du har fået? 

Hvis jeg må tolke spørgsmålet lidt bredt, så er min estragon-plante den bedste plante, jeg har fået. Jeg elsker dens duft, og den giver en fantastisk smag i maden. 

Ellers kan jeg først svare på det spørgsmål til vinter. Sidste år brugte jeg halm som vinterdække, men det gik altså ikke særlig godt. Nu er jeg blevet rådet til at bruge et plantedække. Det er en slags fiberdug, som lukker sol indtil planterne, men også holder på varmen. Jeg håber, det bliver det bedste råd.

Hvad er den bedste idé, du har fået?

Det er at bruge laurbær meget bredt i køkkenet. De fleste forbinder laurbær med flæskesteg, men det giver faktisk også en genial smag i supper og andre stege. Laurbærbladene er også gode til kartofler. Der er nok tale om en midlertidig besættelse, men laurbærblade er altså fantastiske i både duft og smag.

Hvad er det dummeste, du har gjort?

Det er nok at blande alle krydderurterne sammen i madlavningen. I starten var jeg så begejstret over alle urterne, og alle de indtryk jeg fik i haven, at jeg forsøgte at tage det hele med ind i køkkenet. Bagefter måtte jeg så også sande, at det smagte derefter. Jeg kunne lige så godt have nøjedes med bare salt og peber. Den rene smag af én krydderurt giver det bedste resultat. 

Er urtehaven blevet, som du drømte om?

Ja, jeg har kun en udfordring, og det er Hugo min lille hund. Nogle gange opholder den sig lidt for lang tid i min urtehave. Der skal den lige lære, at den skal besørge i andre bede. 

Morten Messerschmidt og hunden
Hunden Hugo har til tider svært ved at holde sig fra Mortens urter.

Hvad er dit bedste råd til andre, der vil gå i gang med noget lignende? 

Det er bare at kaste sig ud i det. Man skal dog ikke tro, at man kan klare den på en weekend. Tag den tid, det tager – om det så er et halvt år. Til gengæld kan jeg så fortælle, at tilfredsstillelsen ved at have en forbindelse mellem jord og køkken er rigtig stor. En urtehave kan de fleste overskue, og så gør det altså noget særligt ved sjælen at ligge på alle fire og grave i jorden. I den periode, hvor jeg var nede med stress, brugte jeg eksempelvis urtehaven og madlavningen til at få balance i mit sind.

idenyt har i forbindelse med Folketingsvalget 2022 tilbudt partilederne af alle opstillingsberettigede partier at deltage i interviewserien ‘Mit hus- og haveprojekt’. Læs de øvrige interviews i serien her

Læs også: Valgtest 2022 – Dette partis vælgere ligner du mest

Mest læste artikler