Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Søde kartofler er en ældgammel grøntsag fra Sydamerika

Søde kartoffel er oprindelig fra den nordvestlige del af Sydamerika, og der er fundet spor efter den i Peru, der stammer helt tilbage fra 8.000 år før vores tidsregning. Herfra er sødkartoflen blevet spredt til andre dele af verden af spanske og portugisiske opdagelsesrejsende.

Få tips og tricks til skønne tomater i drivhuset.

Søde kartofler: Grov grøntsag rig på a-vitamin

Selvom grøntsagen hedder sød kartoffel og til dels ligner kartofler – i hvert fald i størrelse – har den ikke meget til fælles med almindelige kartofler. Sød kartoffel er en slyngplante, som har en sød og nøddeagtig smag. Den indeholder kostfibre, a-vitamin og kalium og er derfor en grov grøntsag og en god næringskilde. Søde kartofler indeholder lige så meget stivelse som almindelige kartofler, men noget mere sukker, hvorfor den har sin søde smag.

Tilbered søde kartofler på mange måder

Du kan gøre nærmest hvad som helst med søde kartofler og få noget lækkert ud af dem. Søde kartofler kan tilberedes som almindelige kartofler, bages, steges, bruges i gryderetter, supper eller i mos. Den søde og nøddeagtige smag er ofte populær hos børnene – du kan fx prøve at lave sød kartoffel fritter i ovnen til dem. De er også gode til forskellige dessertretter.

Sådan dyrker du søde kartofler

Søde kartofler er en subtropisk plante og skal derfor ikke behandles eller plantes som en normal dansk kartoffel. Den skal have masser af lys og varme, og placeres derfor i drivhuset – eller på terrassen om sommeren, hvis det er varmt.

Plant søde kartofler ud nogenlunde samtidig med tomat, chili og peberfrugt. Planten skal vandes regelmæssigt og kan høstes efter 90-120 dage.

Derfor bør du forspire dine kartofler.

Sådan kommer du igang

1. Du starter med en organisk sødkartoffel, da de behandlede ofte ikke spirer. Den placerer du hel, eller halveret i et glas vand. Sæt tandstikker i siden på kartoflen så toppen er over vand, og bunden er fri til at spire.

2. Placer glasset i et varmt vindue og vent spændt på at din søde kartoffel spirer.

3. Når den spirer, halverer du den søde kartoffel og placerer den spirende del med lidt knold i en krukke med muldholdig jord og dræn. Spiren skal være over jorden, da den netop er i familie med slyngplanten.

4. Stil krukken i drivhuset og se planten skyde op.

5. Efter 3-5 måneder afhængig af klimaet, kan du høste dine egne søde kartofler. 

Hvis du vil se et eksempel, så har vi fundet en video fra amerikanske Wendi Phan lige her

Mest læste artikler