Rødbeder i flotte farver

Rødbeden dyrkes som et-årig køkkenurt, men hvis den får lov at overvintre, springer den i blomst og udvikler frø, som kan så sig selv i havens jord. Rødbedefrø sår vi i maj, og vi graver de sunde runde eller aflange rødder op inden frosten sætter ind.


Grav rødbederne op i efteråret

Alle rødbeder bør graves op om efteråret og gemmes i fugtigt sand et frostfrit sted, så der er et pænt forrådskammer til vinteren af denne uundværlige og sunde, samt lækre rodfrugt.

Adskillige rødbede-varianter
Rødbeder kan være hvide – kig efter sorten ‘Albinia Verecunda’. Den er dog ikke altid på de danske frølister på grund af manglende efterspørgsel. Den gule bede er mere efterspurgt, og den giver en rigtig flot gyldengul rod – spørg efter ‘Burpees Golden’ i frøhandelen. Den udvikler en blød bladtop, der er fin at dampe til spinat.

Som et stribet pebermyntebolche
En stribet udgave af rødbeden hedder ‘Chioggia’ og stammer fra Italien. Den minder mest om et stribet pebermyntebolche og pynter flot, når den serveres fintsnittet i salaten. Den egner sig ikke til at sylte, da de hvide dele let ilter og bliver grålige, men den saftige bladtop er også her værd at dampe som spinat.

Brug de røde sorter til syltning
En helt rød rødbede fra top til bund er ‘Bulls Blood’, der udvikler kraftigt røde bladtoppe. Andre sorter med røde blade er f.eks. ‘Detroit’ og sorten ‘Boltardy’, der udvikler en rund mørkerød rødbede. ‘Boltardy’ skulle også være mere resistent mod stokløbning og kan sås allerede i april måned.
En generel anbefaling til syltning er at bruge de røde sorter.

Foto: Anemette OlesenMarinerede rødbeder
6 rødbeder koges møre og skrællen gnides af. De kogte rødbeder skæres ud i passende stykker f.eks. aflange stænger. Rør de kogte rødbedestænger med en dressing af 3 dl creme fraiche 1 til 2 spsk sennep. Ibland sennepsblomster eller drys med randblomster af morgenfrue.

Rødbedeboller
4 dl vand (valle eller urtete)
20 g gær
1 tsk urtesalt
1 dl reven rødbede
ca. 300 g mel
150 g grahamsmel

Gæren udrøres i vallen og reven rødbede og urtesalt tilsættes. Melet æltes i dejen, der hæver ca. 30 minutter og formes til ca. 20 små boller der bages i ovn ved 200 °C i ca. 30 minutter.

Twitter Print

Mest læste artikler