Dyrk og rør din egen sennep

Den skarpe smag af sennep giver maden det sidste pift. Bland den med forskellige ingredienser, og vælg mellem sorte, gule eller brune sennepsfrø. Du kan også selv dyrke sennep i haven. Få opskriften på en lækker urtesennep.

Tre arter af sennep

Der skelnes mellem tre arter sennep til dyrkning: sort, brun og gul sennep. Den brune sennep, Brassica juncea, stammer fra Indien. Den har en skarpere smag bagerst på tungen ligesom karry og får øjnene til at løbe i vand. Sort og gul sennep stammer oprindeligt fra Sydeuropa, – den gule sennep er mest efterspurgt, og den sorte er blevet afløst af brun sennep til madvareproduktion. Sennep kan fremstilles på mange måder med forskellig tilsætning af væske og krydderier.

Ord med græsk og latinsk oprindelse

Ordet sennep kommer af græsk sinapi, mens det engelske ord mustard og det franske moutarde kommer af det latinske ord mustum ardens, der betyder ”brændende most”, og det skyldes nok, at man i Frankrig blandede sennep med druesaft. I dag blandes de berømte franske sennepper med hvid- og rødvin. Den skarpe smag i sennep skyldes en æterisk olie, der først fremkommer, når de knuste frø kommer i forbindelse med vand.

Sådan brugte man sennep tidligere

Engang var sennep noget man dyrkede og formalede selv. De hele sennepsfrø blev brugt til pickles, syltede agurker m.m. Frø-olien blev brugt til sæbe, smøreolie, belysning og kosmetiske præparater samt medicinsk som plastre. Under 2. verdenskrig pressede man briketter af plantens tørrede stængler.

Dyrk selv sennep i haven

Sennepsplanter er et-årige urter med gule blomster. Der findes sort, brun og gul sennep.

    • Så fra april og frem til august med 2 ugers mellemrum.

 

    • Så i ca. 3 cm dybe riller med ca. 20 cm’s afstand.

 

    • Høstes løbende, og både blade og blomster kan nydes i salater.

 

    • Frø høstes, når frø­hylsteret tørrer. Læg gerne buketter med tørrede frøstande i poser, og slå frøene løs fra frø­standene ved at ryste posen. Derefter sies frø gennem en sigte.

 

    • Sennepsblade kan høstes, når de er 8 cm høje som en slags skær og kom tilbage-kultur.

 

  • Hvis sennep sås i intervaller med to ugers mellemrum, kan du høste løbende sommeren igennem. Sidste høst kan opnås helt hen i oktober.

Opskrift på urtesennep

Det skal du bruge:

30 g sorte sennepsfrø
30 g gule sennepsfrø
1/4 tsk. tørret appelsin- og citronskal
1 tsk. honning
urteeddike
gurkemeje

Sådan gør du:
Stød senneps­kornene godt sammen i en morter sammen med appelsin- og citronskal og honning, og spæd op med lidt urte-eddike. Smag senneppen til, og farv den med gurkemeje. Opbevar den under tætsluttet glas. Den kan evt. tilsættes lidt friskhakket estragon.

Twitter Print

Mest læste artikler