Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af dine krydderurter, så er her guiden til, hvordan du mest effektivt og hygiejnisk tørrer krydderurter.   

Tørring af krydderurter – sådan!

Når krydderurterne er i sæson, er der INGEN, der kan holde trit med dem. Det er jo kun en lille dusk, man behøver til aftensmaden hver dag.

Derfor er der altid meget, der går til spilde. Sådan behøver det ikke at være. Det amerikanske website food52 har derfor sammenstillet en enkel billedguide til, hvordan du tørrer dine krydderurter. Det er blandt andet sket med væsentlige inputs fra food52’s egen læser-hotline. Der er derfor stor samlet erfaring bag denne guide til tørring af krydderurter.

Læs også: Bonderoser | Genvej til succes med pæoner i haven

Tørring af tørre krydderurter

Tørrede krydderurter - her rosmarin.

Der findes mange forskellige typer af krydderurter. Det er ikke de samme retningslinier, du skal følge til dem alle. Food52 og guidens forfatter, Marian Bull, beskæftiger sig primært med robuste krydderurter, der ikke indeholder så meget væde.

Det drejer sig om krydderurter som timian, rosmarin, merian, salvie, laurbær, dild og oregano.

Guiden handler først og fremmest om at hænge krydderurter til tørre. Denne form for hængetørring egner sig knapt så godt til krydderurter med et større indhold af væde i sig som for eksempel basilikum, estragon og mynte.

På grund af den større fugt i denne type planter kan disse former for krydderurter lettere begynde at rådne, når de hænges til tørre.

Guide til tørring i 6 trin

Krydderurter, der hænger til tørre på snor.

1. Rengør krydderurterne

Begynd med at gøre krydderurterne rene, så alt snavs og utøj kommer væk. Ryst krydderurterne og skyl dem derefter i vand. Tør efter med et tørt håndklæde eller noget køkkenrulle. Pluk alle de visne blade af, som du kan finde.

2. Bind krydderurterne sammen

Bind nogle stængler af krydderurterne sammen i små bundter. Det skal ikke være for mange, for der skal gerne være fri adgang til frisk luft for hver enkel kvist.

3. Hæng krydderurterne tørt

Hæng krydderurterne op et tørt sted. Den ideelle temperatur er en behersket stuetemperatur på 18-21 grader. Nogle tørrer gerne deres krydderurter over brændeovnen. Her er det dog alt for varmt, og luften er desuden ikke altid tør på dette sted.

Tørre krydderuter udendørs

Krydderurter hænger til tørre under papirsposer.

3a. Tørre krydderurter under papirsposer

Har du en tør udendørs plads, f.eks. under en baldakin eller på en overdækket altan, så kan du hænge en papirspose rundt omkring duskene som vist på billedet. På den måde beskytter du krydderurterne mod skadedyr, skidt og støv.

Dette vil dog altid være den næstbedste måde sammenlignet med indendørs tørring ved den rette temperatur.

Her plukkes krydderierne af stænglerne.

4. Hæng krydderurterne til tørre i 1-3 uger

Lad krydderurterne indendørs hænge i 1 til 3 uger. Hold øje med dem undervejs, så ingen skadedyr fatter kærlighed for dem. Krydderurter med med buskagtige stilke som rosmarin kræver som regel lidt længere tids tørring.

5. Tag bladene af stilkene

Når bladene smuldrer mellem dine fingre, er de parat til at blive taget ned. Knus forsigtigt bladene på krydderurter som persille, timian og beslægtede krydderier mellem dine fingre. Krydderier som rosmarin skal bare rives direkte af stilken – og ikke videre.

6. Opbevaring af de tørrede krydderurter

Opbevar krydderierne i en lufttæt behold på et tørt og køligt sted.

Andre måder at tørre krydderurter på

Tørring af krydderier i isterningebakker.

Tørre krydderurter i mikrobølgeovn.

Krydderier kan også lyntørres i en mikrobølgeovn. Proceduren er i udgangspunktet det samme som ved langsom lufttørring. Krydderurterne skal også her renses og tørres, inden de lægges ind i mikrobølgeovnen.

Anbring et andet stykke køkkenrulle oven på krydderurterne. Kør mikrobølgeovnen på høj styrke i 1 minut. Fortsæt med yderlige 30 sekunder, hvis krydderurterne ikke er helt tørre efter den første tur.

Frys krydderurter ned med olie

Krydderurter kan også fryses friske ned i lidt olie.

Læg krydderurterne ned i en isterningbakke. Der skal være ca. 2/3 krydderurter i hvert rum. Hæld olivenolie eller smeltet smør ned over krydderurterne. Sæt isterningebakken med krydderurterne ind i køleskabet. Se fremgangsmåden i sin helhed her.

Alternative bud på opbevaring af krydderier

Opbevaring af krydderier i glas.

Krydderurter i olie, salt, sukker, honning eller eddike

Ét er at tørre krydderurterne, noget andet er at udnytte deres aroma ved at opbevare dem i forskellige substanser. Det kan alt sammen være noget, der er med til at give aroma til ting som olie, salt og sukker. Læs mere om denne brug af krydderurter her.

Kilde: food52.com

Mest læste artikler