Søren Ryge Petersen opfordrer haveejere til at anlægge en køkkenhave

Begrebet køkkenhave får mere plads i fremtiden, spår havemanden Søren Ryge Petersen. Enhver med have bør bruge 100 m2 af den på at dyrke grøntsager. Selv er tv-manden blevet bedre til bare at nyde haven.

Haven er Sørens yndlingssted

Søren Ryge Petersen går afslappet omkring i sin have,
mens han fortæller om sine yndlingssteder i haven. Til sidst ender han med at konstatere, at hele haven er hans yndlingssted. Og man tror ham godt. Søren Ryge – manden der nu på fjerde årti laver tv om haven. Det lyser ud af ham, at han nyder at befinde sig i sin have eller rettere sagt sine 20 tønder land med både kultiveret have, vild birkelund og åbne marker.

Køkkenhaven har en fremtid

I dag lever de fleste danskere i byerne, hvor den eneste flig, vi har tilbage af bondesamfundet, er vores have. Men det er en have, mange af os anlægger, så den er meget nem at holde – så den er måske også snart klar til at blive helt afviklet? Nej, fremtiden er lys for køkkenhaven, mener Søren Ryge. Han håber, men også tror, at danskerne vil genopdage glæde ved hjemmedyrkede grøntsager.

Tag børnene med i køkkenhaven

– Enhver med have bør bruge 100 m2 af den på en køkkenhave. Og det er en stor selvfed løgn, hvis en familie med børn bilder sig ind, at de ikke har tid til en køkkenhave. Tag børnene med ud! Lille Dagmar elsker det. Og det behøver ikke tage mere end en time om ugen at holde køkkenhave.

Vintergøremål i haven

Oktober er sæson for at plante, men ellers tynder havesæsonen snart ud for vinteren. Søren Ryges yndlingsgøremål i haven i løbet af vinteren er ganske enkelt at nyde den. – Der er altid et træ, der er væltet, og skal ordnes, men ellers så går jeg bare min tur derude. Kigger. Lytter. Mærker. Sanser. Registrerer. Jeg skal ikke lave noget, men bare sanse.

Hvorfor skal haven passe sig selv?

– Jeg synes, det er træls, når jeg igen og igen hører eller læser “sådan anlægger du din have, så den passer sig selv”. Det er et mantra, der kører. Ja, man skal slå græs, men resten skal passe sig selv. Ikke noget med at luge eller hakke. Bavl! Og så hælder de granitskærver over det hele! Det er en af mine yndlingsaversioner, siger han på sin velkendte rolige facon, men passionen bag ordene er man ikke i tvivl om.

Køkkenhaven er nem

Og faktisk er en køkkenhave, ifølge Søren Ryge, det nemmeste i verden. – Gu’ er det ej besværligt, som nogle tror. Og folk med en have bor, så de kan lave en køkkenhave. De skal ikke spørge nogen om lov, de skal bare gøre det, siger han.

Glæden er aftensmad fra køkkenhaven

Et af hans råd er at have to hele rækker kartofler frem for kun fem planter – på den måde bliver du næsten selvforsynende med kartofler, i hvert fald sommeren over. Dyrk også andre grøntsager – fx porrer, rødbeder, gulerødder, så du kan hente basisvarerne i køkkenhaven.
– Det handler ikke om at spare penge, men om en grundlæggende glæde eller tilfredsstillelse. At spise aftensmad, hvor alt er hentet fra køkkenhaven. Dén glæde uddør ikke.

Ryges yndlingsnaboer hedder Anders og Julius

– Jeg har de yndlingsnaboer, jeg har brug for. De er nemlig fine. Jeg drømmer ikke om, at Malene Schwartz eller nogen andre bestemte personer skal bo lige her. Jeg har de naboer, jeg har, og jeg er utrolig glad for Anders og Julius lige heroppe på gården. Julius er død nu, men i deres velmagtsdage gav de mig og danskerne noget af det bedste fjernsyn, jeg har lavet.

Mest læste artikler