Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Fra små frø, der nænsomt plantes i mulden til store squash og mørkerøde rødbeder. Det er en spændende proces for børn at være med i haven, men faktisk giver havearbejdet børnene meget mere end læring om væksten fra frø til grøntsag – det kan nemlig også mindske kræsenheden. 

Det mener Karen Wistoft, der er professor på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelser på Aarhus Universitet: 

– I de ti år, jeg har forsket i skolebørn og havearbejde, har jeg set det ene positive resultat efter det andet. Kræsenheden forsvinder fuldstændigt, for børnene – selv de mest kræsne af dem – elsker at spise det, de selv har dyrket. Den stolthed de føler ved at have dyrket grøntsagerne selv, er helt unik, fortæller hun i en pressemeddelse fra Plantorama.

Lad børnene stå for det selv

Ifølge Karen Wistoft er det dog afgørende for resultatet, at du lader børnene selv passe og bestemme over køkkenhaven. 

– Der er stor forskel på at inddrage og involvere. Børnene skal ikke bare inddrages i havearbejdet, de skal involveres i beslutningsprocesserne fra start. De skal have lov at bestemme, hvad de vil dyrke, selv have ansvaret for at passe køkkenhaven, være med til at høste og lave maden af grøntsagerne og selv have lov at servere den, mener hun og tilføjer, at man som forældre selvfølgelig kan guide barnet i, hvordan køkkenhaven plantes og passes bedst muligt. 

Faktisk kan barnet klare det meste selv, når det er en otte-ti år. Derfor råder Karen Wistoft forældre til overlade hovedansvaret til børnene, da det er afgørende, hvis processen skal skabe ejerskab, stolthed og dermed afhjælpe kræsenheden. Se derfor, om du kan nøjes med løbende at rådgive børnene ved at spørge, om de har husket at vande deres planter i den her uge, eller om de har husket at tjekke for ukrudt.

Anlæg køkkenhaven i august

Vil du mindske børnenes kræsenhed, er det heldigvis ikke for sent at anlægge køkkenhave, selvom sensommeren snart er over os. Der er nemlig mange grøntsager, du sagtens kan plante i starten af august, og nå at høste inden sæsonen er slut. 

Gå efter grøntsager, der vokser hurtigt og trives med det køligere vejr her i sensommeren. For børnene er det også en fordel, da der så er kortere ventetid fra såning til høst, og samtidigt er de også lette at passe, så de kan klare det selv.

Børnevenlige grøntsager, der kan plantes i august

  • Bolsjebeder: Børn er ofte vilde med farverne på bolsjebeder, og de er nemme at bruge i madlavningen.

  • Spinat: Spinat er god at dyrke i efteråret, da den udvikler sig bedst under de køligere temperaturer. Spinat er desuden en af de grøntsager, som børn oftest er kræsne over for, så her kan det hjælpe at lade dem dyrke den selv.

  • Krydderurter: Persille, dild og andre krydderurter er gode for børnene at eksperimentere med i madlavningen.

  • Radiser: Radiserne kan allerede høstes efter 4-6 uger. De får en flot farve og er gode til børnenes madpakke.

Mest læste artikler