Tomaten er ikke en grøntsag, og jordbærret er ikke en frugt

Du har sikkert hørt diskussionen og alle teorierne før. Jordbærret er ikke et bær, det er i virkeligheden en nød. Men er det nu også rigtigt? Vi har fundet svaret!

Sprødt, modent jordbær

Hvad er frugter, og hvad er grøntsager?

At kende klassifikationen af forskellige frugter og grøntsager kan fortælle dig meget om, hvor de kommer fra, og hvordan de er opdyrket.

Helt officielt siger man, at alt som har en rod, stilk eller blade kategoriseres som grøntsager. Det betyder, at nogle planter, som man normalt ville anse som værende frugter, rent faktisk er grøntsager. Det gælder fx rabarber. I modsætning hertil er majs, zucchini, grønne bønner og tomater allesammen frugter. Det skyldes, at frugter faktisk er støvdrageren fra en blomstrende plante, der udvikler sig efter frøene er blevet bestøvet.

Broccoli og blomkål er dog ikke frugter, selvom der vokser blomster på. Årsagen skyldes, at blomsten i denne sammenhæng ikke transformerer sig og bliver til selve frugten.

Frugter, bær og nødder

En faktor som ofte spiller ind, når man vil kategorisere frugter, det er, hvor mange støvdragere blomsten har. Bær er fx. en frugt, som kommer fra en enkelt støvdrager med mange frø. Det betyder, at vindruer, bananer og peberfrugter rent faktisk alle er forskellige former for bær. Hindbær og brombær er derimod en helt anden slags bær. Og så er der det famøse jordbær – som faktisk slet ikke er et bær.

Jordbærret er en samling af nødder

Jordbærret er en favorit hos danskerne som en lækker sommerspise, og du har utvivlsomt hørt teorien om, at jordbærret i virkeligheden er en nød. Det har Tino Hjorth fra Naturstyrelsen svaret på:

“Et jordbær er en samling af nødder. Prikkerne på jordbærret er nødderne. Selve jordbærret, det røde du kan se, er udvendigt frugtkød, der holder på nødderne,” siger han til TV2.

Læs også: Jordbær – sådan dyrker, plejer og plukker du jordbær

Jordbærret er en flerfoldssamfrugt

Men hvad kan vi så kalde jordbærret, hvis vi ikke kan kalde det et bær eller en nød?

Marianne Bertelsen, som er seniorforsker ved In et bær. Men hvis du er vild med at lege botaniker i egen have, så er det sjovt at vide, at jordbærret faktisk har et botanisk korrekt navn:

“Et jordbær er en flerfoldssamfrugt, det kaldes også en falsk frugt, og udenpå den sidder der nødder. Det er den fine botaniske betegnelse. I daglig tale taler vi om bær, men et ægte bær består af en frugtknude, som er svulmet op som eksempelvis et solbær.”

“Man kan roligt blive ved med at kalde det et bær, for det giver ikke mening at kalde det en flerfoldssamfrugt. Nogle gange må man tage den lette udgave, dt andet er kun for botaniske-nørder.”

Så fik vi dét på plads!

Mest læste artikler