Haven i maj: Kan jeg bruge genbrugs-kompost i mine højbede?

Haveselskabets rådgivning svarer på et af de spørgsmål, det oftest får stillet i maj.

Kompost

Haveselskabets rådgivning giver her svar på et af de spørgsmål, som de oftest får stillet i maj:

Kan jeg bruge komposten fra genbrugspladsen i mine højbede?

Komposten fra genbrugspladsen kan fint bruges som jordforbedring, men ikke til at dyrke direkte i. Hvis ikke det blandes op med almindelig havejord, er det for stærkt, og små planter svides nemt og vil visne i den rene kompost.

Til nye højbede kan man selv lave en blanding, hvor cirka halvdelen består af havejord (dog ikke kraftig lerjord), en fjerdedel kompost og en fjerdedel sand. Alternativt kan man købe højbedsmuld. Det er en god idé at tilføre kompost hvert år. Det gøres ved at lægge 5 cm på hvert forår og vende det ned i det øverste jordlag.

Mange er også i tvivl, om de risikerer at få ukrudtsfrø med i komposten fra genbrugspladsen, men komposteringen sker ved så høje temperaturer, at ukrudtsfrøene dør. 

Haveselskabets rådgivning

Haveselskabet, som er en landsdækkende og almennyttig forening med rødder helt tilbage til 1830, har i snart 60 år tilbudt haverådgivning til sine medlemmer og hjulpet både nye haveejere og rutinerede haveentusiaster med store og små problemer i haven. Selskabet udgiver magasinet HAVEN og tilbyder ud over rådgivning bl.a. gode medlemstilbud, havevandringer og workshops. 

Mest læste artikler