Hent gratis kompost fra din genbrugsstation

Lokale genbrugsstationer tilbyder, at du gratis kan afhente kompost til havearbejdet.

Mange genbrugsstationer tilbyder, at du gratis kan afhente kompost, hvilket er en fordel i disse måneder, hvor mange danskere planlægger at gå i haven. Har du planer om et højbed, blomsterbed eller planter i krukker, bør du lægge vejen forbi din lokale genbrugsstation.

Der kan desværre være store kvalitetsforskelle på landets genbrugsstationer. Nogle steder er kvaliteten på lide fod med det, du kan købe i poser på plantecentrene. Andre gange er kvaliteten så ringe, at du ikke bør bruge det i køkkenhaven eller som pottemuld.

For at kvalitetssikre komposten, kan du altid spørge de ansvarshavende på genbrugspladsen om, hvordan haveaffaldet er blevet sorteret, og om komposten overholder alle regler inden for området.

Du kan også forhøre dig om, hvordan affaldet er blevet behandlet. På den måde kan du sikre, at du ikke tager en masse skvalerkålsfrø og snegleæg med hjem.

Sådan genkender du en god kompost

Når du skal vurdere kvaliteten af genbrugsstationens kompost, skal du huske disse 3 kendetegn.

  1. Hvis komposten er mørk med krummestruktur (føles som små brødkrummer), kan du sagtens bruge komposten i haven.
  2. Hvis komposten føles fugtig og kold, er det et tegn på at nedbrydningen er færdig og komposten er færdigomsat.
  3. Er du i tvivl om kvaliteten, kan du prøve at fugte jorden med vand. Hvis jorden er varm dagen efter, er nedbrydningen stadig i gang. Når komposten ikke er færdigomsat, kan du ikke bruge den endnu.

Selvom komposten opfylder alle krav, skal du huske, at den ikke kan bruges som ren pottemuld. Kompost har ofte en høj pH-værdi, og indeholder mange mineralske salte, som ikke er sunde for dine planter. Bland i stedet komposten med muldjord og almindelig sand.
Skal du i gang med et højbed, vil vi foreslå denne blanding:

  • 30% kompost
  • 30% sand
  • 40% muldjord

På nogle genbrugsstationer er komposten dog allerede blandet med jord og sand – og hvis det er tilfældet, skal du selvfølgelig reducere blandingsforholdene.

Sådan genkender du dårlig kompost

Hvis komposten er varm og brunlig, kan det være tegn på at den ikke er færdig nedbrudt endnu. Hvis du bruger kompost, der ikke er nedbrudt endnu, vil dine planter få det svært, da komposten vil bruge al kvælstoffet i jorden.

Mest læste artikler