Nyt liv til havejorden

De fleste haveejere ved, at havens planter har godt af et gødningstilskud. Men gødning gør det ikke alene. Jordforbedring gør det meget nemmere at være plante og nemmere at være haveejer. Vi viser, hvordan du klarer opgaven.

Jordforbedring gør det meget nemmere at være plante og nemmere at være haveejer.
En god havejord er en lækker muldjord med et højt indhold af organisk materiale
Lækker muldjord
En god havejord er en lækker muldjord med et højt indhold af organisk materiale, det vil sige mere eller mindre omsatte planterester. Det er ikke nogen selvfølge, men til gengæld er det ikke svært at rette en “flad” jord op med et jordforbedringsmiddel.

Foto: Lotte BjarkeFyld depoterne op
Jordens indhold af organisk materiale varierer fra sted til sted og efter, hvad jorden bliver brugt til. Køkkenhaven er et godt eksempel. Mulden i jorden nedbrydes gradvist, og når jorden samtidig dyrkes intensivt, tilføres der ikke automatisk nyt, organisk materiale.

Fjern ukrudt med hård hånd
Ukrudt luges væk med hård hånd, og grøntsagerne ender på middagsbordet. Man fjerner med andre ord mere organisk materiale, end man tilfører. Det er præcis det, jordforbedringsmidlerne retter op på. De består alle grundlæggende af organisk materiale, der fylder jordens depoter op igen.

Giv jorden en opstrammer Fotos: Lotte Bjarke
Jordforbedring er oplagt i køkkenhaven med jævne mellemrum, men også resten af haven kan have brug for en opstrammer, fx i forbindelse med nyanlægning af bede eller plæne eller nyplantning af hæk.

Før du sår eller planter
Jordforbedringen udføres nemmest,
før der plantes eller sås, da jordforbedringsmidlet spredes i et 5-10 cm tykt lag oven på jorden og derefter indarbejdes i det øverste jordlag med fræser eller spade. Alt organisk materiale indeholder næringsstoffer, som planterne har gavn af, men en del handelsprodukter indeholder yderligere gødning, så du slår to fluer med et smæk og kan undlade eller i hvert fald udskyde gødningen.

De gratis glæder
Den mest miljøvenlige jordforbedring fås, når du selv komposterer haveaffaldet. Dermed tilfører du kun organisk materiale og den næring, der er bundet heri. Desværre betyder det også en del ukrudtsfrø, så alternativt er kommunekomposteret haveaffald godt – og normalt gratis, når det udbydes. Kommunekomposten er varmkomposteret, så de tidskrævende ukrudtsfrø med mere er slået ihjel.

Foto: Lotte BjarkeI pose og sæk
Hvis du vil spare arbejde og være sikker på, hvad du tilfører din jord, er der et bredt udvalg af jordforbedringsmidler at købe. Nogle produkter – som komposteret barkmuld og ren spagnum – indeholder udelukkende organisk materiale, mens andre også indeholder ekstra gødning

 

Spagnummos udgravet i spagnummoser
Ren spagnum består af spagnummos udgravet i spagnummoser. Det er for eksempel den, du skal anvende til rododendron, mens en lang række gødede og kalkede produkter er beregnet til resten af haven, hvor de forbedrer jorden og samtidig tilfører mineralsk gødning.

Champignonkompost uden ukrudtsfrø
Spagnum er også basis i champignonkompost, der ydermere indeholder komposteret hestegødning og derfor tilfører næring og samtidig skaber basis for et aktivt mikroliv. Champignonkompost er varmkomposteret og indeholder derfor hverken ukrudtsfrø, svampesporer eller andre ubehagelige gæster i haven.

Langtidskomposteret ko-gødning
Du kan også vælge spagnum blandet med langtidskomposteret ko-gødning, der tilfører organisk gødning og et aktivt mikroliv til jorden.

Sådan “virker” planterester
• Tilfører næring, der frigøres gradvist, når planteresterne nedbrydes, så du kan spare gødning.
• Fastholder tilført gødning i de øverste jordlag, så planterne får mere ud af gødningen. • Fremmer mikrolivet i jorden.
• Forbedrer jordens evne til at tilbageholde vand og mindsker derved vandingsbehovet.
• Øger jordens luftindhold, så rødderne kan trække vejret, og jorden bliver rar at arbejde med.

For viderekomne Fotos: Lotte Bjarke
Du kan med fordel blande havejorden med et jordforbedringsmiddel, når du planter nye træer og buske. Men også veletablerede planter sætter pris på et ekstra tilskud af organisk materiale. Det gælder især de steder, hvor der luges meget eller på anden måde fjernes plantemateriale, så de ikke automatisk indgår i det naturlige kredsløb. Da lægges jordforbedringsmidlet simpelthen omkring plantens basis, hvorfra orme og andre jorddyr nok skal sørge for, at det bliver indarbejdet i jorden.

Mest læste artikler