Sådan holder du din kompost i live gennem vinteren

Når vinterens kolde temperatuerer rammer haven, kan det være dræbende for din kompost. Men med disse fem tricks kan du holde din kompost i live gennem vinteren, og bruge det organiske affald til at gøde din have i det tidlige forår.

Hver vinter lader mange haveejere deres kompost dø i kulden – og det er der ingen grund til. Du kan nemlig sagtens fortsætte komposteringen af dit køkkenaffald over vinteren. Det kræver blot lidt forberedelse og opmærksomhed.

Selvom de kolde temperaturer er hårde for komposten, findes der nemlig fem simple tricks, som kan hjælpe din kompost sikkert gennem vinteren.

5 tricks til at holde din kompost i live

1. Hold komposten så tør som mulig med strukturstof

Det vigtigste for at holde din kompost i live om vinteren er, at komposten får ilt. Ellers kan affaldet blive så ildelugtende, at det ikke er til at have stående i haven.

Vinterens kolde temperaturer bremser forbrændingen af det våde køkkenaffald, men du kan selv hjælpe forbrændingen på vej ved at tilføre ilt. Giv din kompost luft ved at tilføre tørt materiale som træspåner eller tørre plantematerialer fra haven.

Tip:

Tør efterårets nedfaldne blade, grene og planter, og brug dem som tørt materiale i komposten.

2. Hæld overskydende vand fra

Salatblade, gulerodsskræller og andet grønt køkkenaffald er ofte vådt, når vi smider det i kompostbeholderen. Men især om vinteren er det en god idé at hælde overskydende vand fra, inden du tømmer dit køkkenaffald i komposten. For meget vand gør nemlig komposten smattet, slimet og ildelugtende.

Hvis du er opmærksom på at hælde vandet fra, mens du står i køkkenet, behøver du ikke at bruge lang tid i kulden, når du smider affaldet i kompostbeholderen.

3. Bland komposten

Hvis du ikke allerede har en beluftningsstok, er det en god idé at få fat i en. Den er nemlig genial, når du skal blande affaldet i din kompostbunke – især om vinteren. En beluftningsstok pløjer sig nemlig igennem affaldet og vender, løfter og lufter det. På den måde tilføres der ilt, hvilket betyder, at forbrændingen af affaldet går hurtigere.

4. Hold kompostormene i live

Din kompostbeholder skal helst have levende kompostorme, der kan æde dit grønne affald hele året. Men vinteren er en udfordring for ormebestanden, der dør, hvis de bliver udsat for frost – og det er både dyrt og besværligt at skulle købe nogle nye om foråret.

Derfor er det en god idé at isolere din kompost om vinteren. Ved at dække kompostbeholderen med et par isolerende vintermåtter, kan du holde de kolde temperaturer ude og ormene i live.

Tip:

Du kan købe vintermåtter i byggemarkedet.

5. Komposten under et træ

Kan du finde plads til din kompostbeholder under et løvtræ, får du gavn af det både sommer og vinter. Træet sørger nemlig både for, at din beholder får varme fra solen om vinteren, når træet står uden blade, og at komposten får skygge om sommeren, når træet står i fuldt flor.

Beskyt vinterhaven med kompost

Du kan bruge din kompost til at beskytte din have i vinterhalvåret. Før vinteren for alvor sætter ind, kan du nemlig give din have et vitamin-boost ved at sprede kompost i haven. Se hvordan her.

Gød køkkenhaven i det tidlige forår

Du gør dig selv en stor tjeneste, når du hjælper din kompost med overleve vinterens hårde vejr. Køkkenhaven skal nemlig allerede gødes i det tidlige forår, hvis du vil have et godt udbytte – og her kan du bruge din kompost.

Kilde: Bolius.dk

Mest læste artikler