Trods coronakrise: Nu genåbner genbrugsstationerne

Ligger du inde med haveaffald, som du ikke har kunne komme af med de seneste par uger? Så er der godt nyt til dig. Nu kan du nemlig se frem til at komme på genbrugsstationerne med dit affald, når de genåbner.

Genbrugsstationerne har været lukket siden d. 11 marts. Men det skal være slut nu. Efter en længere periode med hjemme- og havearbejde, men ingen steder til at skille sig af med affaldet, kan du nu glæde dig over, at sundhedsmyndighederne har valgt at genåbne dem fra tirsdag d. 31 marts. Nogle kommuner har endda taget forskud og åbnet genbrugspladserne i løbet af weekenden.

Det vurderes nemlig, at risikoen for smitte af COVID-19 på genbrugsstationer er lav nok til, at de ikke skal holdes lukket. Dog skal sikkerhedsforanstaltningerne fra Styrelsen for Patientsikkerhed følges.

Hvis du skal en tur forbi genbrugsstationen de kommende dage, bør du vide, at genåbningerne medfører adgangsbegrænsninger, og at et selskab som AffaldPlus genåbner med et bookingsystem. Du skal altså booke en tid, inden du kan komme af med dit affald.

Andre måder at føre kontrol på genbrugsstationerne kan være portvagt, bomløsninger eller nummerpladestyring. På den måde kan genbrugsstationen regulere antallet af borgere og sørge for, at folk ikke står for tæt, som er en af de restriktioner, som genbrugspladserne er blevet pålagt af Styrelsen for Patientsikkerhed.

Derudover opfordrer sundhedsmyndighederne til, at genbrugsstationerne skilter med informationer og anbefalinger om at holde afstand, huske hygiejnen og generelt at tage hensyn til sig selv og andre borgere på genbrugsstationen.

Dertil skal genbrugsstationerne også selv gøre en ekstra indsats for at udføre hyppig rengøring af fælles kontaktpunkter. På den måde nedbringes risikoen for indirekte smitte.

Vent et par dage

Du er sikkert ikke den eneste, der har stor interesserede i at komme af med dit affald. Derfor kan det være en fordel for dig og alle andre at vente nogle dage med at tage på genbrugspladsen.

Genåbningsdagen kommer med al sandsynlighed til at blive rigtig travl, så det kan blive svært for genbrugsstationerne at overholde de sikkerhedsforanstaltninger, der er grundlag for genåbningen, men det skal vi forsøge at hjælpe dem med, så de forbliver åbne, og så ingen risikerer at blive smittet.

På din kommunes hjemmeside kan du se hvilke tidsrum genbrugspladsen i dit nærområde har åben.

Udvis tålmodighed

Selvom du venter nogle dage til at det værste pres har lagt sig, kan du med stor sandsynlighed stadig forvente at skulle vente i kø på for at komme af med dit affald.

Og selvom det tager lang tid, så forsøg at være tålmodig. På den måde kan du være med til at sørge for, at ingen står for tæt, og at der tages hensyn til alle, både besøgende men også medarbejdere på genbrugsstationerne.

Husk hygiejne

Selvom håndsprit har været svært at få fat i, da det har været udsolgt de fleste steder, er det altså vigtigt at have det liggende i bilen. Når du er færdig på genbrugsstationen, så få hænderne sprittet af, inden du rører ved noget i bilen.

Hvis du ikke har håndsprit, kan et alternativ være at have plastikhandsker på, når du skiller dig af med affaldet på genbrugspladsen, som du kan smide ud, lige inden du sætter dig ind i bilen igen, når du er færdig.

Mest læste artikler