Byg en krukkevogn, og flyt nemt tunge krukker i haven

Sneslæde om vinteren – krukkevogn om sommeren. Anders Utsten viser sneslædens forvandling til en praktisk vogn, du kan flytte dine tunge og uhandy krukker rundt i haven med.

Nem at lave for alle

Nye løsninger skal helst ikke være for indviklede – jo enklere jo bedre. Så da jeg blev bedt om at løse problemet med krukker, der skal flyttes, og som er både uhandy og tunge, så tog denne vogn form. Samtidig en to i en-løsning , som alle kan bygge – også de mest uerfarne gør det selv’er.

Det skal du bruge

Står der i forvejen en sne-slæde i redskabsrummet, så er vognen allerede halvfærdig , og løsningen er billig. Læs med her, så er du også snart klar til at bygge din.

Materialer:

 • Hjul 2 stk. ca. 90 kr./stk. (Disse fandt vi hos Biltema)
 • Sneslæde, ca. 300 kr. (Set hos Biltema)
 • Aksel 20 mm rør 1 meter langt. Ca. 50 kr.
 • Spændeskiver til akslen, 3 x 36 mm. Hullet mindst 22 mm.
 • Skruer, 5 x 35 mm. Møtrikker, nylon, 5 mm. Spændeskiver, der passer til skruerne.
 • Spændebånd, 2 stk 31-44 mm.

Værktøj:

 • Bor/skruetrækker
 • Bor 5,5 mm

Udgifter:

 • Med sneslæde, ca. 650 kr.
 • Uden sneslæde, ca 350 kr.
 • Vælger man lidt mindre hjul, falder prisen yderligere, men det billigste er selvfølgelig at bruge hjul fra fx en udtjent plæneklipper el. lign.

Trin-for-trin guide

1. Disse materialer skal du bruge for at forvandle en sneslæde til en krukke-vogn. Vælg hjul efter behov. Akslen er en 21 mm stålrør (1 m lang), købt på en maskinstation. Behandl røret med linolie indvendigt. Grund ydersiden og mal efter med emalje-maling.

Materialer krukkevogn

2. Mål cirka 2 cm fra den ene ende af røret. Mærk punktet til senere brug, så du har noget at styre efter. Spænd emnet fast og bor lige igennem røret. Start med et lille bor, og slut af med et bor på 5,5 mm. Bor forsigtigt og vær opmærksom, så du kommer lige igennem emnet.

Spænd emnet fast og bor lige igennem røret.

3. Fæstn skrue, møtrik og spændeskive og stram til. Bruger du en såkaldt nylonmøtrik, er der ingen risiko for, at den selv løsner sig. Før en stor spændeskive på fra den anden side, så den lægger sig op ad skruen. Montér hjulet og derefter endnu en spændeskive.

Stram spændeskive og møtrik

4. Markér på røret, hvor den skrue, der holder hjulet i stilling, skal sidde. Pas på! Skrue og møtrik må ikke komme for tæt på hjulet, så det bremser, når hjulet ruller. En lille forskel på nogle få millimeter fungerer fint. Nu er du færdig med den ene side, og det er tid til at montere det andet hjul.

 Skrue og møtrik må ikke komme for tæt på hjulet, så det bremser, når hjulet ruller.

5. Læg akslen med det ene hjul på bagsiden af sneslæden op mod kanten. Markér, hvor den inderste skrue skal sidde og bor. Monter skrue, møtrik og spændeskive. Sæt endelig det andet hjul fast. Er det nødvendigt, skæres røret til, så det passer i længden.

Monter skrue, møtrik og spændeskive

6. Du kan bore huller i sneslæden og skrue akslen på, men jeg har valgt en mere udramatisk metode – spændebånd. Det betyder nem montering /afmontering og ingen skader på sneslæden. Ikke smuk, men en super nem løsning! Hvorfor gøre tingene mere komplicerede end nødvendigt?

Foto: Anders Utsten

Mest læste artikler