Få succes i krukkehaven

Med de rigtige sommerblomster i krukkerne kan du glæde dig over de samme planter fra maj til frosten kommer.

Nye sommerfavoritter

Sortimentet af sommerblomster udvikler sig fra år til år, og der kommer hele tiden nye, forbedrede sorter til. Derfor kan det godt betale sig at give nogle nye en chance. Planteforædlerne har selvfølgelig fokus på nye former og farver, men de ved også godt, at planter, der toppræsterer hele sommeren, hurtigt vinder haveejernes hjerter.Sunpatiens – en hårdfør plante


I øjeblikket hærger en svampesygdom den traditionelle flittiglise, der hedder Impatiens walleriana, på latin. Men der er en ny og nært beslægtet Impatiens, der ikke angribes af sygdommen. Forædleren kalder den Sunpatiens. 
Sidste år plantede jeg små planter af den hvidblomstrede sort i en stor zinkbalje. De stod lidt og råbte til hinanden lige efter plantning, men væksten tog hurtigt fart, og så var de nærmest ikke til at stoppe. Først da frosten kom hen i december var det endegyldigt slut, men da havde planterne også blomstret helt overdådigt hele sommeren.


Sunpatiens fås i et væld af farver og klarer både sol og skygge, regn og blæst i fin stil.

Læs også: Bekæmp bladlusene helt uden gift

Solelskende begonier


Samme gode oplevelse gav en ny slags begonier, der går under navnet Betulia. De er forædlet specifikt med udendørslivet i en krukke for øje, og er derfor meget robuste. Desuden trives de både i halvskygge, som begonier normalt gør, men også i fuld sol. 
Der er fire farver at vælge imellem. Den sart rosa kan kunsten at ældes med ynde. De gamle blomster falmer og bliver sprøde som gammelt silkepapir. Det ser fint ud, men hvis planten skal friskes op, ryster man den bare, så falder de gamle blomster af. Der kommer hele tiden nye til.Blomstersky til hele sommeren


Euphorbia ‘Diamond Frost’ bærer det lidt belastende danske navn vortemælk, men der er tale om en helt fantastisk krukkeplante, der vokser kraftigt og udvikler et elegant filigran værk af fine stængler med småbitte blade og et mylder af små, hvide blomster.


Den er guld værd i sammenplantede krukker, hvor den giver lethed og elegance, men også super fin i en krukke for sig i en gruppe. Og den giver ikke op, før vinteren for alvor har meldt sig.

Læs også: Spændende nyt til krukkerne

Langtidsholdbar viol


Det kan også altid betale sig at investere i en australsk viol. Den lille plante ser sart og skrøbelig ud, men er et godt eksempel på, at man ikke skal skue hunden på hårene. Efterhånden har jeg lært, at selv om det ser tosset ud, når en enkelt lille plante lige er blevet plantet i en krukke, så går der ikke lang tid, før krukken er fyldt ud og rankerne hænger elegant ud over kanten. En enkelt gang er det endda lykkedes at overvintre australsk viol i et uopvarmet drivhus.Chokoladeblomst: en uundværlighed


Chokoladeblomst, der hedder Cosmos sanguineus på latin, er blevet en uundværlighed i mange haver de senere år. Og med god grund. For her er endnu en plante, der toppræsterer hen over sommeren med stadigt nye forsyninger af lækre, chokoladefarvede blomster på lange, tynde stængler.


Du kan hjælpe chokoladeblomst lidt ekstra med at holde gang i blomstringen ved at klippe visne blomster af løbende.

Læs også: Helt nyt trick: Lok dræbersneglene til at æde hinanden

Mest læste artikler