Sådan får du størst glæde af dine miniroser

Miniroser er søde og populære stueplanter. Men vidste du, at de også er perfekte til krukkerne på terrassen? De er nærmest nemmere at passe ude end inde, og de blomstrer dejligt længe under åben himmel.

Hurtig genvej til en romantisk stemning

Hvis du elsker roser – og hvem gør ikke det? – er det en god idé at plante miniroser i massevis i smukke krukker.

Det er en hurtig genvej til at skabe romantisk hyggestemning i haven, og en sikker opskrift på lang tids blomsterglæde.

Nye miniroser i blomst tåler ikke frost, men sætter pris på kølige omgivelser. Så har du en udestue eller et drivhus, kan du tyvstarte lidt på foråret under det beskyttende glastag. Ellers må du vente til risikoen for frost er et overstået kapitel.

Lys fremmer blomstring

Miniroser er gode som krukkeplanter, fordi planterne er lyselskende som få. Hvis du har oplevet, at blomstringen hurtigt er overstået inde i stuen, er det sandsynligvis fordi, roserne ikke har fået lys nok. Det får de til gengæld under åben himmel, og det giver planterne energi til at fortsætte blomstringen over en dejlig lang periode.

Hvis du vil nyde miniroserne i det fri, er det en rigtig god idé at plante dem om i større krukker – gerne flere sammen. I krukken kan rosernes rødder brede sig i meget mere jord end i den lille urtepotte. Det betyder, at de bliver nemmere at holde velforsynede med vand. Og vand er en anden helt nødvendig faktor for, at roserne trives og bliver ved med at blomstre.

Plant i ny jord

Du planter miniroser i krukker præcis, som du planter sommerblomster. Vælg en ren krukke med drænhul i bunden og læg eventuelt et ekstra drænende lag af potteskår eller leca nederst i krukken.

Roser skal være velforsynede med vand, men de må aldrig stå og soppe, så drænet er vigtigt.

Lad roserne stå og suge vand i en balje et kvarters tid før, du planter dem i frisk, gennemfugtet krukkemuld. Så får de en perfekt start på krukkelivet.

Husk, at de frodigt voksende og blomstrende planter har et stort forbrug af vand og næring og derfor skal vandes og gødes ofte.

Genbrug miniroserne

Mange miniroser er vinterhårdføre, men når de er plantet i krukker, skal de beskyttes lidt mod det værste vintervejr. Krukkerne kan for eksempel placeres i drivhuset eller vinterhaven.

Når foråret kommer, begynder roserne tidligt at skyde med friske blade. Det er signal til, at de skal klippes tilbage.

I princippet beskæres miniroserne præcis som have-roser, så de hvilende knopper nederst i planten vækkes af vintersøvnen. Det resulterer i en pæn og tæt plante. Klip altid lige over en knop og tænk på, at det nye skud vokser den vej, knoppen vender. På den måde kan du sikre dig en plante med en smuk og harmonisk vækst og masser af skud at blomstre på. Efter en nedklipning i juni blomstrer minroserne igen i august.

En omplantning eller bare et lag frisk jord øverst i potten giver miniroserne en god start på en ny sæson. Krukkerne med miniroser skal vandes, som de øvrige haveroser.

Miniroserne blomstrer igen og igen

Klip blomsterne af, når de begynder at visne. Det sætter gang i ny knopdannelse.

Klip skuddene ned til cirka 10 cm midt på sommeren, hvis blomstringen går lidt i stå. Så får du frisk ny vækst og et ekstra blomsterflor senere på sommeren.

Mest læste artikler