Sådan dyrker du en vertikal have

Drømmer du om en vertikal have på altanen, i haven eller indenfor? Så har vi fundet fem ting, der er gode at overveje, inden du påbegynder det grønne planteprojekt.

Beslut dig for, hvilken type have, du vil have

En vertikal have kan blandt andet være en god idé, hvis du bor et sted med en meget lille have, eller hvis du udelukkende har gård, altan eller terrasse. Og der findes enormt mange forskellige former for vertikale haver, du kan vælge mellem.

En nem version af den vertikale have er, at du hænger en masse potteplanter op på væggen. Du kan hænge dem i et varierende mønster eller side om side.

En anden kreativ og lignende løsning er at lave en række dybe ”lommer” med filt eller andet materiale, som kan hænge på væggen. Planterne kan nemlig sagtens vokse i andre former for beholdere end potteplanter.

Generelt handler det udelukkende om at være kreativ med, hvad du kan få op på væggen for at dyrke planter. Kun fantasien sætter grænser.

Vær kreativ med, hvordan du hænger potteplanterne op på væggen.

Overvej placeringen og udvalg af planter

En vertikal have kan hænges op både indendørs og udendørs. Tænk over, hvilke planter, du gerne vil dyrke, og hvor meget sol, de har brug for. Det kan nemlig hjælpe til med at afgøre, hvor planterne vil vokse bedst, og hvor de skal hænges op.

Det kan desuden også være en fordel at vælge planter, der har brug for samme mængde af sol eller skygge.

Du kan få en helt utrolig plantevæg ved at plante den fuldstændigt til. 

Byg væggens struktur

Der er flere forskellige måder at løse plantevæggens struktur og opbygning på. Man kan både vælge at fastsætte potteplanter på en palle af træ eller fastsætte filt med indbyggede lommer på væggen. Vælger du sidste løsning, så kan du opnå et lidt mere jungleagtigt look, end hvis du vælger potteplanterne, der hænger side om side.

Hvis du bygger væggen med filt, så kan du med tiden dække hele væggen med grønt. Til det projekt skal du bruge et dryppesystem, så hele væggen får vand. Det er et lidt større og et lidt mere ambitiøst projekt, men resultatet kan være helt utroligt.

Mest læste artikler