Forrige vinter gjorde kål på krukkeplanterne – sådan undgår du en gentagelse.

Efter flere milde vintre var sidste vinter uventet hård ved planterne i de danske haver. Få gode råd til vintersikring af planter og krukker af planteeksperten og undgå en gentagelse.

Krukker dækket af sne

Hvis man vil være sikker på, at krukkeplanterne klarer sig gennem den kommende vinter, er det nu, planterne og krukkerne skal beskyttes mod vinterfrosten. Det fortæller Kamilla Kramme Høy, der er plantefaglig rådgiver hos Plantorama i en pressemeddelelse.

– I februar var der mange frosttimer hver eneste dag i to til tre uger. Dermed trængte frosten dybere og dybere ind i krukkerne, så væsken i jorden blev bundfrossen, og i nogle tilfælde fik krukker til at frostsprænge. Efterårets rim kan de fleste planter tåle, men med december, januar og februar øges risikoen for den hårdere frost, hvor lufttemperaturen i dagevis kan holde sig under nul grader, siger Kamilla Kramme Høy.

Sådan passer du på dine planter

Placer frostfølsomme planter i plusgrader

Middelhavsplanter bør opbevares ved mindst 5 grader i vinterhalvåret. Det gælder blandt andet oliven, citrus, agaver og krydderurter som rosmarin og timian. De er ikke vant til det danske klima, hvor de vil gå i hvile. Opbevar dem derfor i skur, garage, drivhus eller vinterstue, hvor der kommer godt med lys ind.

Fjern underskåle fra krukker

Ophobning af vand i bunden af en krukke kan om vinteren resultere i frostskader på krukke og rodnet. Hvor underskåle om sommeren bliver brugt til at holde på vandet, skal de nu fjernes, så planten kan komme af med det.

Flyt planten væk fra direkte sollys

Om vinteren skal krukkeplanter fjernes fra direkte sollys for at mindske risikoen for frostsvidning. Frostsvidning kan opstå, fordi en plante går i dvale, når temperaturen falder, og lyset bliver mindre. Hvis solen så skinner skarpt på planten, kan den fejlagtigt tro, at det er forår, og så vågner den og begynde at trække vand til sig. Er der mangel på vand eller frossen jord i krukken, opstår svidningerne.

Kom dræningsmateriale i krukken

Hvis en krukke er fyldt med jord uden et dræningsmateriale, ophober vandet sig i krukkens bund, når det er koldt. Så kan jorden rådne, og krukke og rodnet kan få frostskader. Kom et dræningsmateriale i bunden af krukken såsom leca, der sikrer, at planten kan komme af med vandet.

Beskyt krukken med bobleplast og lærred

I krukker er planter ikke beskyttet af havejordens varme. Skab en lignende dyneeffekt ved at vikle bobleplast og herover sækkelærred om en eller flere krukker, og træk dem ind til husmuren. Jo flere luftige lag, des bedre isolering.

Mest læste artikler