Love og regler om skellinjen mellem dig og din nabo, som du ikke vidste fandtes

Inden du beskærer dit nabos træ, fordi den rager ind over din hæk, er det en god ide, at tage et kig på nogle af de love og regler, der findes om hegn og beplantning nær skellinjen mellem dig egen og din nabo – du vil blive overrasket.

Regler og love for hegn i Danmark

Du tror måske, at det er ligetil, men det er det bestemt ikke. Hvis du overvejer at opsætte et nyt hegn, eller hvis du deler et hegn med din nabo, så er der en række love og regler du bør sætte dig ind i – især hvis du og din nabo har svært ved at blive enige.

I Hegnsloven står, hvilke rettigheder du har, og hvilke pligter du er pålagt, når det gælder de hegn, du deler med din nabo.

I Hegnsloven står blandt andet, at hvis du deler hegn med din nabo og ønsker at opføre dit eget, så må dit eget hegn ikke være højere end fælleshegnet. Dit eget hegn må dog inkludere et tillæg i højden, der svarer til afstanden fra hegnet til skellinjen mellem dig og din nabo. 

Desuden skal du være opmærksom på, at der kan være særregler i lokalplaner, vejlove, politivedtægter osv. der går forud for Hegnsloven. Et eksempel på dette er, at alle hegn mod vej og naboskel i nogle kommuner skal være levende hegn.

Beskæring af naboens grene inden for din grund

Som udgangspunkt må du IKKE beskære din nabos træ – også selvom træet skygger for den gode udsigt på terrassen, hvor du drikker din morgenkaffe.

MEN… I Hegnslovens § 19 findes der dog nogle enkelte undtagelser, der siger, at du godt må beskære din nabos træ til skellinjen på din egen grund.

Disse regler gælder hvis:

  1. Grenene fra din nabos træ hænger så lavt ind over din hæk eller dit hegn, at du bliver forhindret i at færdes på din egen grund.
  2. Naboens grene vokser igennem dit eget eller jeres fælles hegn, så hegnet beskadiges. Eller hvis dit hegn bliver beskadiget af, at grenene fra din nabos træ hænger for lavt ind over hegnet.
  3. Grenene fra din nabos træ er til sikkerhedsfare, eksempelvis på grund af ustabile eller rådne grene, hvis træet er sygt eller gammelt. Her kan du kræve at din nabo beskærer træet, men du må ikke selv uden videre gå i gang med at beskære træet.

Plukning af frugt og blomster fra din nabos grund

Ifølge Familieadvokaten.dk er det i Danmark kun tilladt at plukke frugter, blomster, bær, nødder og så videre fra beplantning, der i forvejen rager udover den private grund.

Du må altså ikke gå ind på din nabos grund for plukke en flot buket blomster eller samle æbler, men du må godt tage det, du kan nå, uden at gå ind på din nabos private grund. Du må dog ikke plukke mere, end det du kan spise på stedet, så du må altså ikke fylde en pose med æbler.

Opsamling af blade

Selvom størstedelen af din nabos blade ender inde på din grund i løbet ad efteråret, så har din nabo ikke pligt til at samle dem op – det skal du selv gøre.

Derudover er du faktisk ansvarlig for at have fortovet ryddet for blade, hvis din grund ligger ud til et offentlig vej. Ifølge advokat Litten Posselt Olsen fra Erstatningsgruppen i ADVODAN vil du nemlig kunne risikere at få et erstatningskrav på nakken, hvis en forbipasserende kommer til skade ved at glide i en bunke glatte blade ude foran din grund.

Mest læste artikler